Λιβύη: Σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης

Λιβύη: Σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης Facebook Twitter
0

Περίπου 7.000 με 8.000 μετανάστες, με προέλευση κατά πλειοψηφία από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, έχουν οδηγηθεί σε περίπου 20 κέντρα κράτησης στην Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της υπηρεσίας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.


Ο Αμπντουλραζάρ αλ Σνίτι μίλησε με αφορμή το άνοιγμα ενός νέου κέντρου κράτησης στην Ταζούρα, στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των κέντρων αυτών σε 42, εκ των οποίων τα 23 είναι σε λειτουργία.


Στο νέο κέντρο τελούν υπό κράτηση ήδη 130 ανήλικοι αφρικανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε ένα υπόστεγο στην Ταζούρα, όπου είχαν αφεθεί από παράνομους διακινητές, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της χώρας για να διασχίσουν την Μεσόγειο, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας.


Σύμφωνα με τον Σνίτι, κάποια από τα ηγετικά στελέχη παράνομων οργανώσεων διακίνησης ανθρώπων έχουν συλληφθεί «το τελευταίο διάστημα» και σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.


Οι μετανάστες επαναπατρίζονται σε τακτική βάση στις χώρες προέλευσής τους σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και εκπροσώπους των πρεσβειών των χωρών τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Ο ΔΟΜ φέρει την «ευθύνη να παρέχει βοήθεια σε μετανάστες που έχουν οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης», συμπλήρωσε.
Για τον Σνίτι οι ροές παράτυπης μετανάστευσης έχουν αυξηθεί, καθώς τα νότια σύνορα της χώρας είναι «εντελώς ανοιχτά» για την διέλευση των μεταναστών. «Αν σταματήσουμε (την διέλευση μεταναστών) από τις νότιες περιοχές, μπορούμε να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε ο Σνίτι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Από την περίοδο του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παλεύει να ελέγξει τα σύνορά της με το Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, συνολικής έκτασης 5.000 χιλιομέτρων.


Η κατάσταση επιδεινώθηκε έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν το χάος που επικράτησε στην Λιβύη και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες περνούν κάθε χρόνο μέσω της χώρας στην Ιταλία, που απέχει 300χλμ από τις ακτές της Λιβύης.


Τον περασμένο χρόνο, 181.000 μετανάστες –αριθμός ρεκόρ– έφτασαν στις ιταλικές ακτές, με το 90% εξ αυτών να έχουν ξεκινήσει την διαδρομή τους από την Λιβύη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM