Τουρκία: Καθαιρέθηκαν άλλοι 45 δικαστές και εισαγγελείς

Τουρκία: Καθαιρέθηκαν άλλοι 45 δικαστές και εισαγγελείς Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές απάλλαξαν από τα καθήκοντά τους σήμερα άλλους 45 δικαστές και εισαγγελείς, εξέλιξη που προστίθεται στις ευρείας κλίμακας εκκαθαρίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου, τουλάχιστον 113.000 άνθρωποι παύθηκαν, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους ή τέθηκαν υπό κράτηση, ως ύποπτοι ότι έχουν σχέσεις με την οργάνωση η οποία κατηγορείται πως βρισκόταν πίσω από την προσπάθεια να ανατραπεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κατηγορείται από την Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με αυτή.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, πάνω από 4.000 εισαγγελείς και δικαστές έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών τους με το κίνημα που οι αρχές αποκαλούν FETO, «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ».


Μεταξύ των προσώπων που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) βρίσκονται οι τρεις δικαστές που είχαν δώσει εντολή την περασμένη εβδομάδα να απελευθερωθούν 21 ύποπτοι στη δίκη για τη «δομή στα μέσα ενημέρωσης» που κατηγορείται ότι δρούσε για λογαριασμό του Γκιουλέν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Οι άνθρωποι που αφορούσε η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε, ενώ εκδόθηκαν νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους, διευκρίνισε το Ανατολή.


Είκοσι οκτώ ύποπτοι, ανάμεσά τους και ένας λαϊκός τραγουδιστής, ο Ατίλα Τας, δικάζονται με την κατηγορία ότι ανήκαν σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τη Χουριέτ.


Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι πολλοί δημοσιογράφοι διαφόρων ΜΜΕ, καθώς και ένας άνθρωπος που φέρεται να είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί. Μέσω αυτού του λογαριασμού έγιναν αποκαλύψεις που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πρόσωπα στον στενό κύκλο του προέδρου Ερντογάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM