Ιταλία: Διασώστης περισυνέλεξε από λαστιχένια βάρκα με πρόσφυγες ένα βρέφος τεσσάρων ημερών

Ιταλία: Διασώστης περισυνέλεξε από λαστιχένια βάρκα με πρόσφυγες ένα βρέφος τεσσάρων ημερών Facebook Twitter
Πηγή: Reuters
0

Ένα βρέφος τεσσάρων ημερών συγκαταλέγεται στους περισσότερους από 480 μετανάστες που διασώθηκαν χθες Σάββατο από πλοία ανθρωπιστικής μκο στη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.


Το βρέφος επέβαινε σε μια από τις δύο λαστιχένιες βάρκες που μετέφεραν περισσότερους από 200 μετανάστες από τη βόρεια και κεντρική Αφρική, τη Σρι Λάνκα και την Υεμένη και εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 22 ναυτικών μιλίων βόρεια της πόλης Σαμπράθα της Λιβύης, που είναι ένα από τα σημεία αναχώρησης που χρησιμοποιούν συχνότερα οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη.


Την επιχείρηση πραγματοποίησε η ισπανική μκο Proactiva Open arms και διήρκεσε τρεις ώρες. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πρώην αλιευτικό Golfo Azzurro, το οποίο αργότερα σήμερα αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας.


Οι άλλοι μετανάστες που επέβαιναν στις δύο λαστιχένιες βάρκες διασώθηκαν από το προσωπικό του πλοίου Vos Prudence, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στο Reuters.


Οι μετανάστες επρόκειτο να φθάσουν αύριο Δευτέρα στην Ιταλία αλλά παραμένει άγνωστος ο τελικός προορισμός τους, δήλωσε η ακτοφυλακή.


"Πριν από μια εβδομάδα περισυνέλεξα για πρώτη φορά το πτώμα ενός ανθρώπου από τη Μεσόγειο και την Πέμπτη μετέφερα μια νέα ζωή", είπε στο Reuters ο 26χρονος που μετέφερε το βρέφος από τη λαστιχένια βάρκα στο σωστικό σκάφος.


Η μητέρα του βρέφους, μια 29χρονη Νιγηριανή, και ο σύζυγός της, ένας 34χρονος εργάτης από τη Γκάνα, επίσης διασώθηκαν. Είχαν ζήσει στη Λιβύη για πάνω από δύο χρόνια κι αποφάσισαν να φύγουν για την Ευρώπη όταν απέκτησαν το βρέφος.


"Θέλουμε να πάμε στη Γαλλία ή τη Γερμανία, εκεί υπάρχει μέλλον για την οικογένειά μας", είπε ο πατέρας του βρέφους, ο Ρίτσαρντ Οχίνε, στο Reuters.


Η Ιταλία έχει γίνει το κεντρικό σημείο άφιξης στην Ευρώπη για όσους εγκαταλείπουν την Αφρική για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τις διώξεις. Οι περισσότεροι διαπλέουν τη Μεσόγειο περνώντας από τη Λιβύη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.


Περί τους 600 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Πέρυσι περίπου 4.600 εκτιμάται ότι πνίγηκαν.


Συνολικά, 181.000 μετανάστες έφθασαν το 2016 στην Ιταλία, σχεδόν οι μισοί από τον συνολικό αριθμό εκείνων που έφθασαν μέσω θαλάσσης στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διεθνή / Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή αναμονή μέχρι τη σύνοδο της Πέμπτης και η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Πούτιν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν τρία πράγματα
LIFO NEWSROOM
Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων κατηγορούν συναδέλφους τους

Διεθνή / Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι κατηγορούν συναδέλφους τους

Σοκαριστικές κατηγορίες εναντίον των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων αμάχων και παιδιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - Στοιχεία από πρώην στρατιώτες και προειδοποιήσεις για κάλυψη από την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Διεθνή / Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Ο Hasan Piker, αριστερός πολιτικός σχολιαστής που έχει 2,8 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitch, υποστηρίζει ότι ρωτήθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση, τη γνώμη του για τον Τραμπ και αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM