Βουλγαρία: Νικήτρια η κεντροδεξιά στις εκλογές

Βουλγαρία: Νικήτρια η κεντροδεξιά στις εκλογές Facebook Twitter
0

Το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό κόμμα GERB είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία έχοντας εξασφαλίσει το 32,58% των ψήφων έπειτα από την καταμέτρηση του 89.7% των ψηφοδελτίων.

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 26,8% και ακολουθεί η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,2%.

 

Δύο ακόμη κόμματα εξασφαλίζουν εκπροσώπηση στη βουλγαρική βουλή: το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) της μουσουλμανικής, κυρίως τουρκικής, μειονότητας της χώρας, που εξασφαλίζει το 8,9% των ψήφων, και το λαϊκιστικό Volya με 4,1%.

 

Το κεντροδεξιό κόμμα της Βουλγαρίας θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά την παραίτηση του ηγέτη του Μπόικο Μπορίσοφ ως πρωθυπουργού τον Νοέμβριο, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές.

 

Οι εκλογές εκλήφθησαν ως δοκιμασία της αφοσίωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2007, και της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί ιστορικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

 

Οι σοσιαλιστές, που είχαν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα και εάν αυτό τάραζε τους ευρωπαίους εταίρους τους, διπλασίασαν το μερίδιό τους στο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αλλά απέτυχαν να φτάσουν το έντονα φιλοευρωπαϊκό GERB.

 

 

Εάν ο Μπορίσοφ, 57, επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει τη αυστηρή οικονομική πολιτική του, που υποστηρίζει τη σύνδεση του λεβ στο ευρώ.

 

Οι πολιτικοί αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση που θα μπορέσει να ξεριζώσει την διάχυτη διαφθορά στην φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ. "Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό σταθερής πλειοψηφίας που μπορεί να ακολουθήσει δυναμικές πολιτικές", είπε ο Ογκνιάν Μίντσεφ, πολιτικός αναλυτής με το Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών στη Σόφια. "Το πιθανότερο είναι να είναι εύθραυστη και ασταθής", πρόσθεσε.

 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM