Λιβύη: Διακινητές αντάλλαξαν πυρά, 22 μετανάστες νεκροί

Λιβύη: Διακινητές αντάλλαξαν πυρά, 22 μετανάστες νεκροί Facebook Twitter
0

Ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διακινητών στις ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

 

Τα θύματα πιστεύεται ότι είναι μετανάστες και όχι διακινητές, διότι ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρική, διευκρίνισε ο Τζόελ Μίλμαν, ένας εκπρόσωπος του ΔΟΜ. Τραυματίστηκαν άλλοι 100 και πλέον άνθρωποι, πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, επικαλούμενος συναδέλφους του στη Λιβύη.

 

Οι νέοι θάνατοι προστίθενται στις 140 σορούς που έχουν βρεθεί στις ακτές της Λιβύης μέχρι στιγμής φέτος, ενώ στη θάλασσα έχουν καταγραφεί 477 θάνατοι μεταναστών που αναχώρησαν από τις λιβυκές ακτές.

 

Μέχρι σήμερα, οι μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ιταλία φέτος ξεπερνούν τους 15.760 –από 9.101 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο– παρότι τουλάχιστον 3.000 μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη, συμπλήρωσε ο Μίλμαν.

 

Ο αριθμός των μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία έχει αυξηθεί πάνω από 50% φέτος, ενώ οι αφίξεις τα τελευταία τρία χρόνια υπολογίζεται πως ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.

 

Η κυβέρνηση της Ιταλίας διαμηνύει ότι στο εξής θα στέλνει περισσότερους μετανάστες οι οποίοι δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο ή καθεστώς διεθνούς προστασίας πίσω στις πατρίδες τους — με τη συναίνεσή τους, ή διά της βίας.

 

Κατά τον Μίλμαν, καταγράφεται έξαρση «διαφόρων ειδών δραστηριότητας από τους διακινητές» και η δραστηριότητα αυτή έχει φθάσει στο σημείο «να ξεσπούν ανταλλαγές πυρών, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι τις τελευταίες μια-δυο μέρες».

 

Ο Μίλμαν επισήμανε επίσης ότι ανάμεσα στους μετανάστες που έφθασαν στην Ιταλία εντοπίστηκαν 62 Σύροι. Οι σύροι πρόσφυγες κυρίως προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, μιας οδού που ουσιαστικά έκλεισε πέρυσι μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Λιγότεροι από 200 Σύροι ταξίδεψαν από τη Λιβύη στην Ιταλία πέρυσι.

 

«Έτσι με τους 62, προφανώς δεν έχουμε κάποιο ρεκόρ, αλλά θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεταφορά της κίνησης» των σύρων προσφύγων προς τα κράτη της βόρειας Αφρικής, «πιθανόν προς τη Λιβύη ξανά», συμπλήρωσε ο Μίλμαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν έτοιμο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σε υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ

Ο στρατός του Ιράν φαίνεται πως είναι έτοιμος για το χειρότερο σενάριο - Άγνωστο πώς μπορεί να απαντήσει η Τεχεράνη σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση - Στην Ουάσινγκτον και όχι στο Μαρ-α-Λάγκο ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Διεθνή / Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Το πρώτο solo single της Βικτόρια Μπέκαμ κατέκτησε την κορυφή σε δύο βρετανικά charts - ένδειξη πως έχει τη στήριξη των θαυμαστών της εν μέσω της διαμάχης με τον πρωτότοκο γιο της
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Εκατοντάδες επιχείρησεις έμειναν κλειστές και χιλιάδες πολίτες δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής στην αμερικανική πολιτεία
THE LIFO TEAM