Ουκρανία: Για υπεξαίρεση 70 εκατ. ευρώ κατηγορείται ο επικεφαλής της εφορίας

Ουκρανία: Για υπεξαίρεση 70 εκατ. ευρώ κατηγορείται ο επικεφαλής της εφορίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Stanislav Baranets
0

Η ουκρανική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς κατηγόρησε σήμερα τον επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών της χώρας, Ρομάν Νασίροφ, για υπεξαίρεση περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά ταμεία.


Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που κατηγορείται για κατάχρηση από το Εθνικό Γραφείο Κατά της Διαφθοράς (NABU), μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα που φτάνει μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια στην Ουκρανία.


Ο Νασίροφ φέρεται ότι βοήθησε τον βουλευτή Ολεξάντρ Ονιτσένκο, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, να καταχραστεί περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια γρίβνα (περίπου 70 εκατ. ευρώ) από δασμούς οφειλόμενους στο κράτος στο πλαίσιο συμβάσεων για την εξόρυξη φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας.


Σε βάρος του Νασίροφ δεν έχει ακόμη ασκηθεί επισήμως δίωξη επειδή ο νόμος επιτρέπει στο NABU να συνεχίζει τις έρευνές της επί δύο μήνες πριν καταθέσει το πόρισμά του στη δικαιοσύνη. Προς το παρόν πάντως, ο διευθυντής της φορολογικής υπηρεσίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.


Η καθυστέρηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η διστακτικότητα των αρχών της Ουκρανίας για περισσότερη διαφάνεια και λιγότερη διαφθορά έχει εξοργίσει τους Δυτικούς συμμάχους του Κιέβου και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν έχει λάβει ακόμη την οικονομική βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί, κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM