Η Ιταλία δημιούργησε «Ταμείο για την Αφρική» με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών

Η Ιταλία δημιούργησε «Ταμείο για την Αφρική» με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών Facebook Twitter
EPA/YARA NARDI / ITALIAN RED CROSS
0

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, με διαθέσιμα 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προορίζεται να προσφέρει βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για να μειωθούν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης προς τις ιταλικές ακτές.


Το «Ταμείο για την Αφρική», η ίδρυση του οποίου προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2017, έχει στόχο την αποτροπή των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη σύστασή του. Το νέο αυτό ταμείο, το οποίο είναι διακριτό από τα κεφάλαια που κατανέμονται για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, είναι αφιερωμένο «στον αγώνα εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση», πρόσθεσε ο Αλφάνο.


Οι τρεις χώρες που αφορά κυρίως η κίνηση αυτή της Ρώμης -η Λιβύη, ο Νίγηρας και η Τυνησία- αποτελούν τα σημεία απόπλου ή διέλευσης μεγάλου μέρους των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που φθάνουν κάθε χρόνο στις ιταλικές ακτές. Τα ποσά που θα διατεθούν στα αφρικανικά κράτη πιθανότατα θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας, την απόκτηση εξοπλισμού ή τεχνικών εργαλείων ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια «των εξωτερικών συνόρων» τόσο των χωρών αυτών, όσο και της Ιταλίας.


«Δεν θα οικοδομήσουμε ένα τείχος στη Μεσόγειο, δεν μπορούμε και δεν θα το κάνουμε», σημείωσε πάντως ο Αλφάνο, αναφερόμενος προφανώς στην πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. «Θα δώσουμε χρήματα σε αυτές τις χώρες οι οποίες σε αντάλλαγμα θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν εδώ», επέμεινε ο Αλφάνο.


Η δημιουργία του ταμείου αυτού καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, όπου θα συζητηθούν τα σχέδια για την ανάσχεση των ροών Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον 181.000 άνθρωποι -ένας αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο- έφθασαν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου πέρυσι, οι περισσότεροι αναχωρώντας από τις ακτές της Λιβύης, όπου οι διακινητές δρουν υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας. Πάνω από 5.000 άνθρωποι πιστεύεται πως πνίγηκαν επιχειρώντας να φθάσουν στις ιταλικές ακτές, κατά τις οργανώσεις αρωγής.


Μελλοντικοί «εταίροι» της Ιταλίας ενδέχεται να είναι η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Η Ρώμη έχει επικρίνει επανειλημμένα την αντίδραση της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, ειδικά την αδυναμία εξεύρεσης μιας συμφωνίας που θα εφαρμοστεί για το πώς τα κράτη-μέλη θα μοιραστούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι φθάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να εκταμιευθεί ένα ποσό ακόμη 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα όπως η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του λιμενικού σώματος της Λιβύης και η αύξηση των οικειοθελών επαναπατρισμών.


«Δεν έχουμε συζητήσει για τη δημιουργία καταυλισμών στην Τυνησία ή αλλού», ανέφερε ο Αντζελίνο Αλφάνο, τονίζοντας πως θα ήταν πρόωρο να εξεταστεί οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο στη Λιβύη εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε την ανάγκη (να στηθούν) καταυλισμοί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM