Η Ελλάδα απαντά μέσω ΟΗΕ στην Τουρκία για την ΑΟΖ: Απορρίπτει στο σύνολο τους τις αιτιάσεις

Η Ελλάδα απαντά μέσω ΟΗΕ στην Τουρκία για την ΑΟΖ: Απορρίπτει στο σύνολο τους τις αιτιάσεις Facebook Twitter
0

Επιστολή της Ελλάδας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, με την οποία απαντά στις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από δύο περίπου εβδομάδες, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτω από τα κεφάλαια του Δικαίου της Θάλασσας και του Κυπριακού. Πρόκειται για την επιστολή, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, την οποία υπογράφει η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αικατερίνη Μπούρα και είναι σε απάντηση επιστολής της 15ης Ιουνίου, του Τούρκου ομολόγου της. 

 Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αποστόλη Ζουπανιώτη, η κα Μπούρα επισημαίνει ότι «η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».

 «Πράγματι, τόσο η παραπλανητική και εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της ισότητας ως κανόνα που διέπει τη θαλάσσια οριοθέτηση, όσο και η συμπτωματική και αποσπασματική ανάγνωση της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων για τη θαλάσσια οριοθέτηση, στοχεύουν στην προώθηση αυτών των ισχυρισμών που περιέχονται στην επιστολή της 15ης Ιουνίου το 2016» προσθέτει.

 Απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και / ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), η Ελληνίδα Πρέσβης τονίζει πως «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

 Η κ. Μπούρα επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν καταγραφεί σε παλαιότερες επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για τα ίδια ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, έννοιες όπως «η γη κυριαρχεί επί της θάλασσας» και «αποτέλεσμα αποκοπής» που χρησιμοποιούνται στην προαναφερθείσα τουρκική επιστολή, όπως και αφηρημένα και εκτός του πλαισίου της διαδικασίας οριοθέτησης, στοχεύουν απλά στην ανάπλαση της γεωγραφίας».

 Τονίζεται επίσης στην ελληνική απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον οποίο η οριοθέτηση σε ημίκλειστες θάλασσες πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών, στη βάση της αρχής της επιείκειας, έτσι ώστε να μην βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες άλλων ενδιαφερομένων κρατών / οντοτήτων.

 Το διεθνές δίκαιο, σημειώνει στην επιστολή της η κ. Μπούρα, «ορίζει λεπτομερώς τους τομείς της συνεργασίας των κρατών στην περίπτωση των κλειστών και ημίκλειστων θαλασσών, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών».

 Απορρίπτοντας στο σύνολό τους, τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

 «Τέτοιοι ισχυρισμοί, επίσης, αποτελούν παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών της, κατόπιν συμφωνίας με τρίτα κράτη, βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως ήδη αναφέρθηκε στην επιστολή της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στις 23 Μαΐου 2016», αναφέρεται στην επιστολή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM