Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα

Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα Facebook Twitter
Fotis Plegas G. / SOOC
0

Ηχηρό μήνυμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον περίβολο του Μ. Μαξίμου, όπου προσήλθε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, για να τον συνοδεύσει εν συνεχεία στο Γραφείο του.


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ελπίζει πολύ σύντομα να βρουν ανταπόκριση οι κόποι του ελληνικού λαού και να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους. Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.


Ειδικότερα, κατά τον σύντομο τηλεοπτικό διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Μπαράκ Ομπάμα στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της περιόδου και το γεγονός ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.


«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού (σου) και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί», σημείωσε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση, την πολιτισμική και την πνευματική, υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες». Υπογράμμισε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ «θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα».


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ευχαρίστησε καταρχήν τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν.


Επίσης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «γι΄ αυτά που έχει επιτύχει τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει».


«Ελπίζω αυτή η ανάπτυξη που είδαμε και παρατηρήσαμε, να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έλθουν αργότερα, να φθάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.


Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε επιπλέον τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τη «συμπόνοια με την οποία αντιμετώπισαν τις ροές των προσφύγων και επίσης για την συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση στο προσφυγικό θέμα».


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας «θα συνεργαστούμε μαζί για την εξεύρεση μιας λύσης και παράλληλα για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις ροές των μεταναστών και φυσικά και παράλληλα να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις και συρράξεις που προκαλούν τις ροές».


«Όσον αφορά το Κυπριακό, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη δική μας συνεργασία, θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και βλέπουμε στην Ελλάδα μια φίλη και σύμμαχο, ένα πολύ σημαντικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», επισήμανε ο Ομπάμα.

Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα Facebook Twitter
Fotis Plegas G. / SOOC
Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα Facebook Twitter
Fotis Plegas G. / SOOC
Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ