Το Βέλγιο υπέγραψε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA

Το Βέλγιο υπέγραψε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπέγραψε σήμερα, εκ μέρους της χώρας του, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά (CETA), έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο που καθυστέρησαν την υπογραφή της συμφωνίας από το σύνολο της ΕΕ. «Τίποτα δεν είναι απλό στο Βέλγιο, αλλά λίγα πράγματα είναι αδύνατα», έγραψε ο Ρέιντερς στο Twitter.

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Παλαί ντ' Εγκμόν, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, παρουσία, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία εκ μέρους των 28.

Η CETA αναμένεται να υπογραφεί αύριο στις Βρυξέλλες από την ΕΕ και τον Καναδά παρουσία του πρωθυπουργού του Τζάστιν Τρουντό. Από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους επόμενους μήνες, η συμφωνία θα τεθεί μερικώς και προσωρινά σε εφαρμογή, έως ότου εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Το Βέλγιο αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέχρι να καταλήξει σε μια κοινή θέση για τη συμφωνία. Μερικά από τα τοπικά κοινοβούλιά του, αρχής γενομένης από τη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, κυρίως για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στον αγροτικό τομέα αλλά και για την εγκαθίδρυση ad hoc δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στις πολυεθνικές και στα κράτη. Έπειτα από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις οι Βέλγοι κατέληξαν σε συμφωνία για ένα κοινό κείμενο. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το Βέλγιο θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη συμβατότητα του μηχανισμού διαιτησίας (ICS) που θα εγκαθιδρύσει η CETA σε περίπτωση διένεξης ανάμεσα σε έναν επενδυτή και ένα κράτος-μέλος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM