Ινδία: Πρώην διευθύντρια σχολείου καταδικάστηκε για το θάνατο 23 μαθητών από μολυσμένο φαγητό

Ινδία: Πρώην διευθύντρια σχολείου καταδικάστηκε για το θάνατο 23 μαθητών από μολυσμένο φαγητό Facebook Twitter
Μαθητές στο σχολείο του Γκαντάμαν, όπου 23 παιδιά έχασαν την ζωή τους από δηλητηριασμένο φαγητό στις 16 Ιουλίου 2013. (Φωτογραφία αρχείου)
0

Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε σήμερα η διευθύντρια ενός σχολείου της Ινδίας για τον θάνατο 23 μαθητών οι οποίοι δηλητηριάστηκαν τρώγοντας το δωρεάν γεύμα που προσέφερε το ίδρυμα στα μικρά παιδιά. Η Μίνα Ντέβι κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για την υπόθεση αυτή που ανάγεται στον Ιούλιο του 2013.

 

Έχοντας φάει μόλις λίγες μπουκιές από το γεύμα τους –φακές, ρύζι και πατάτες– τα παιδιά της πάμφτωχης κοινότητας Νταρμασάτι Γκαντάμαν, στο κρατίδιο Μπιχάρ, αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Περίπου 50 μαθητές ηλικίας 4-12 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ οι 23 από αυτούς πέθαναν. Όπως διαπιστώθηκε, το φαγητό τους περιείχε λάδι μολυσμένο με φυτοφάρμακα.


Η πρώην διευθύντρια θα καταβάλει επίσης πρόστιμο ύψους 375.000 ρουπιών (περίπου 5.000 ευρώ) ως αποζημίωση στις οικογένειες των παιδιών.


Ο σύζυγος της Ντέβι, ο Αρτζούν Ράι, στον οποίο είχε ανατεθεί ο εφοδιασμός της καντίνας του σχολείου, αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων υποστήριζαν ότι εκείνος ήταν που είχε παραδώσει στο σχολείο το μολυσμένο λάδι.

"Ελπίζαμε ότι θα τους έστελναν και τους δύο στη φυλακή αλλά το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον σύζυγο", είπε ο Μαντάβ Ραμ που έχασε το 12χρονο παιδί του.


Με αφορμή την τραγωδία αυτή η ινδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων στα σχολεία όπου συχνά σημειώνονταν δηλητηριάσεις μαθητών κυρίως λόγω των ελλιπών μέτρων υγιεινής. Το πρόγραμμα του δωρεάν μεσημεριανού γεύματος στα σχολεία της Ινδίας είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως αφού παρέχει φαγητό σε 120 εκατομμύρια παιδιά σε καθημερινή βάση. Για πολλά από αυτά είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Διεθνή / Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Η Mākereti Papakura, η πρώτη γυναίκα Māori που σπούδασε στο Oxford, τιμήθηκε μεταθανάτια για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία - Η οικογένειά της γιόρτασε την αναγνώριση και την επιστροφή του ιστορικού pou στην Αγγλία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Διεθνή / Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Σε αντάλλαγμα, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται προνομιακή πρόσβαση σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΗ

Διεθνή / Νέα μηνύματα Πούτιν στη Δύση: «Παίζετε επικίνδυνα αλλά ηρεμήστε» - Κατηγόρησε την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υποσχέθηκε άμεση αντίδραση εάν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η Ρωσία θα επιτεθεί μια μέρα σε ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Διεθνή / Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Η εταιρεία ανέφερε ότι η «παγκόσμια επιρροή της γαλλικής μόδας» καθιστά τη χώρα «φυσική επιλογή» για να δοκιμαστεί η μετάβαση από τον αποκλειστικά ψηφιακό κόσμο στο φυσικό λιανεμπόριο
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM