Die Welt: 6.000 πληροφοριοδότες του Ερντογάν στην Γερμανία

Die Welt: 6.000 πληροφοριοδότες του Ερντογάν στην Γερμανία Facebook Twitter
0


Η Αγκυρα έχει 6.000 πληροφοριοδότες στην Γερμανία, δηλαδή, ένα δίκτυο πρακτόρων μεγαλύτερο από εκείνον που κατάφερε η Στάζι να δημιουργήσει στην πρώην Δυτική Γερμανία, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Γερμανοί βουλευτές ζητούν τώρα να επανεξεταστεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.


Οι πρακτικές που εφαρμόζει η Τουρκία σε γερμανικό έδαφος απασχολούν σοβαρά πλέον τη γερμανική πολιτική. Η επιτροπή ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησε μάλιστα ενημέρωση για το θέμα αυτό από την Άγκυρα. Ο δε πράσινος βουλευτής Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε δήλωσε στην Welt ότι θα θέσει το θέμα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής.


Yπάρχουν «απίστευτες μυστικές δραστηριότητες» της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ). Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και η Αστυνομία της Γερμανίας θα πρέπει επειγόντως να εξετάσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν συνένοχες σε αξιόποινες πράξεις», πρόσθεσε ο Στρέμπελε.


Και ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου, ο χριστιανοδημοκράτης Κλέμενς Μπίνιγκερ, προτίθεται να βάλει σύντομα το θέμα στην ατζέντα του: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ασφάλεια, αλλά πιθανόν, επίσης, και στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών», είπε στην γερμανική εφημερίδα.


Πραγματικά, οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στη Γερμανία είναι ευρύτερες από όσο ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πολιτικό αρμόδιο για θέματα ασφαλείας η ΜΙΤ, παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων ως πρακτόρων, έχει στη Γερμανία ένα δίκτυο 6.000 πληροφοριοδοτών. Αναλογεί, δηλαδή, ένας πληροφοριοδότης σε 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής.


«Δεν πρόκειται, πλέον, για απλή συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά ολοένα και περισσότερο για καταστολή μέσω πληροφοριών», είπε στη Welt o εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών, Εριχ Σμιτ-Εενμπόομ. Η πυκνότητα του δικτύου παρακολούθησης είναι τεράστια: «Ούτε η Στάζι δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στην τότε Δυτική Γερμανία ένα τέτοιο στρατό πρακτόρων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Ο Μερτς ορκίστηκε καγκελάριος - Αναδείχθηκε πρώτος στις γερμανικές εκλογές και αναμενόταν να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, όμως στην πρώτη ψηφοφορία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Απόδραση από το Αλκατράζ: Πόσο επηρεάστηκε ο Τραμπ από την ταινία και διέταξε την επαναλειτουργία του;

Διεθνή / Απόδραση από το Αλκατράζ: Πόσο επηρεάστηκε ο Τραμπ από την ταινία και διέταξε την επαναλειτουργία του

Πρώτα η ταινία προβλήθηκε σε τοπικό δίκτυο της Φλόριντα, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο ο Τραμπ - Την επόμενη ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε να ανοίξει και πάλι το Αλκατράζ
LIFO NEWSROOM