Περού: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 52 τραυματίες από το σεισμό των 5,2 ρίχτερ

Περού: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 52 τραυματίες από το σεισμό των 5,2 ρίχτερ Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)
0

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός τουρίστας, έχασαν τη ζωή τους και 52 τραυματίστηκαν από σεισμό 5,2 βαθμών που σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο νότιο Περού, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο του Περού, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Τσιβάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καϊγιόμα και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται σε μόλις οκτώ χιλιόμετρα.

Έπειτα από αυτόν σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί σήμερα την αυγή.

Η Γιαμίλα Οσόριο, κυβερνήτης της περιοχής Αρεκίπα όπου σημειώθηκε ο σεισμός, έκανε λόγο για τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους, διαψεύδοντας τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό όπου γινόταν λόγος για εννέα νεκρούς.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας αναγνώρισε τέσσερα από εννέα θύματα, μεταξύ των οποίων και έναν Αμερικανό τουρίστα ηλικίας 66 ετών που βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Γιάνκε, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο σεισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 52 ανθρώπων, ενώ κατέστρεψε περίπου πενήντα κατοικίες, προκαλώντας ζημιές ακόμη και σε δρόμους.

Μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γιάνκε. «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να απομακρύνουμε τους τραυματίες» δήλωσε η δήμαρχος της αγροτικής κοινότητας Αναστάζια Σούικο, η οποία διευκρίνισε ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 1.200 άνθρωποι.

«Άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τοίχους, εδώ οι κατασκευές είναι αγροτικές», πρόσθεσε. Στην κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων, το 60% των κατοικιών έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την ίδια.

«Θα πρέπει να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή αυτή ώστε διάφορες οργανώσεις να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Φερνάντο Σαβάλα.

Ο υπουργός Άμυνας, Μαριάνο Γκονσάλες, δήλωσε πως ελικόπτερα κατευθύνονται στην περιοχή που επλήγη προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες. Η μεταφορά νερού, ειδών διατροφής και ρουχισμού στους πληγέντες γίνεται οδικώς.

«Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν» ανακοίνωσε ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Αισθανθήκαμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό που προκάλεσε ζημιές σε όλη την κοιλάδα Κόλκα και προκάλεσε τη διακοπή της επικοινωνίας με τα γειτονικά χωριά και ζητήσαμε να σταλούν μηχανήματα για να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά» δήλωσε στον ραδιοσταθμό RPP ο δήμαρχος της Καϊγιόμα, Ρομούλο Τίντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM