Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πιθανό να οδηγήσει σε απολυταρχικό καθεστώς

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πιθανό να οδηγήσει σε απολυταρχικό καθεστώς Facebook Twitter
Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC
3

 

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πιθανό να οδηγήσει σε απολυταρχικό καθεστώς Facebook Twitter
Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC

Θα μπορούσε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία να ενδυναμώσει τελικά τον Ταγίπ Ερντογάν; Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως αυτό ακριβώς θα γίνει. Ο αρθρογράφος των New York Times Mustafa Akyol τονίζει πως οι πραξικοπηματίες αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι του στρατού και όχι το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, πως αποτυγχάνουν και πως αυτό θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον Ερντογάν. 

 

 

Για να καταλάβουμε γιατί, το Vox ανατρέχει στο άρθρο που έγραψε πριν 10 μέρες στους New York Times η Sabrina Tavernise, όπου ανέλυσε τους αυξανόμενους φόβους σχετικά με τις προσπάθειες του Ερντογάν να γίνει «ισόβιος Πρόεδρος της Τουρκίας».
 
Ο Ερντογάν επιχειρούσε -και πιθανότατα θα συγκέντρωνε- απολυταρχική εξουσία, ελέγχοντας το δικαστικό σύστημα, φιμώνοντας τα ΜΜΕ και φτιάχνοντας στενότερους δεσμούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις - ο επιτελάρχης του στρατού ήταν μάρτυρας στο γάμο της κόρης του. Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ υποστήριζε πως ο Ερντογάν ήταν πολύ κοντά στο να εγκαταστήσει το απολυταρχικό καθεστώς που ονειρευόταν. «Προσευχηθείτε για μας» είχε πει ο ειδήμων συνταγματολόγος Ergun Ozbudun στους Times. 
 

Σ' αυτό το ευρύτερο πλαίσιο τοποθετείται το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Οι εχθροί του το θεώρησαν ως την τελευταία ελπίδα να αποτραπεί η περεταίρω συγκέντρωση εξουσιών από έναν επικίνδυνο ηγέτη, μια αντίληψη που στη σύγχρονη ιστορία είχε οδηγήσει το στρατό να κάνει και άλλα πραξικοπήματα σε παρόμοιες περιπτώσεις. 

Η αποτυχία του πραξικοπήματος όμως, θα δώσει στον Ερντογάν τη δικαιολογία να απαιτήσει ακόμα περισσότερες εξουσίες. 

 

Ο πρώην Βρετανός Πρέσβης στην Τουρκία Peter Westmacott τονίζει ότι είναι αξιοσημείωτο πως όλοι οι ηγέτες όλων των κομμάτων -ακόμα και της αντιπολίτευσης- είναι εναντίον του πραξικοπήματος.

 

Δεν είναι διόλου απίθανο, οι εχθροί του Ερντογάν να ενώσουν τους θεσμούς της Τουρκίας υπέρ του Ερντογάν, δίνοντάς του την ευκαιρία να ελέγξει από δω και πέρα, εν λευκώ, τη χώρα.

Κάποιοι μάλιστα εικάζουν (όχι χωρίς σαρκασμό) πως το πραξικόπημα μοιάζει να σχεδιάστηκε απ' τον ίδιο τον Ερντογάν!


Ο καθηγητής του Χάρβαντ Dani Rodrik τονίζει ότι η αποτυχία του πραξικοπήματος «θα ανοίξει το δρόμο για ολική κυριαρχία του Ερντογάν. Θα τον διευκολύνει να κάνει όλες τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί, ώστε να γίνει ουσιαστικά ο ένας και μοναδικός πολιτικός που θα αποφασίζει τα πάντα στη χώρα».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η τουρκική αστυνομία με τα αποκριάτικα πιστόλια και ο λαός με τις πέτρες και τα ρόπαλα κατατρόπωσαν τον τουρκικό στρατό... καθημερινά πράγματα. Τώρα ο Ερντογάν είναι ο "λυτρωτής της... δημοκρατίας" και τα πρόβατά του ο "κυρίαρχος λαός" που αξίζει έναν ηγέτη "τέτοιου βεληνεκούς". Και ασκήσιμος να είναι κάποιος το καταλαβαίνει...
Μα και στη Φαρμα των Ζωων, ο Ναπολεων δε κατηγορουσε οτι γινοταν (ακομα και οταν ηταν αυτος απο πισω) τον Σνοουμπωλ? Και εν τελη επαιρνε περισσοτερη κυριαρχια??
Ναι γιατί τώρα ήταν παράδειγμα δημοκρατίας. Αυτό που δεν έχει κάνει ακόμα είναι να πηγαίνουν φυλακή όχι μόνο όσοι τον βρίζουν, αλλά και αυτοί που δεν χτυπάνε προσοχή όταν μιλάει ή κοιτάζουν στραβά την τηλεόραση.