F.T.: Nέο σχέδιο των ευρωπαίων για να μειωθεί η έκθεση του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος

F.T.: Nέο σχέδιο των ευρωπαίων για να μειωθεί η έκθεση του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος Facebook Twitter
0

Για νέο σχέδιο για τη δραστική μείωση της έκθεσης του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος με την επαναγορά από την Ε.Ε. ως και €14 δισ. δανείων διάσωσης του Ταμείου κάνουν λόγο οι  Financial Times.

Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ επισπεύδουν σύμφωνα με το δημοσίευμα κάποιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα πριν το 2018 ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το 2018 όταν το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και η Γερμανία θα έχει περάσει στο σκόπελο των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.

Παρά την επιμονή του Βερολίνου στις θέσεις του, που έχει καθυστερήσει την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα, όλες οι πλευρές έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να πιέσουν για λύση στην Τρίτη που να μπορεί να υιοθετηθεί από το ΔΝΤ.

Στις επιλογές για άμεση βραχυπρόθεσμη ανακούφιση πριν από το 2018 περιλαμβάνεται και η επιστροφή στην ελληνική κυβέρνηση κερδών €1,9 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα  19,6 δισ. που έχουν απομείνει από την διάσωση των τραπεζών για να αγοραστούν παλιά δάνεια της Ελλάδας ή τα σχετικά ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.  

Πάντως ο Σόιμπλε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που επαναγοραστούν τα δάνεια του ΔΝΤ, θέλει ρητή δέσμευση του Ταμείου ότι θα συμμετάσχει την επόμενη φάση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΔΝΤ που έγινε γνωστή για το ελληνικό χρέος στην αρχή της εβδομάδας συμπεριλαμβάνει την διακοπή όλων των πληρωμών από την Αθήνα στους κύριους πιστωτές έως το 2040 ή πολύ αργότερα από το 2022, που ισχύει το μορατόριουμ. Παράλληλα προτείνει την επέκταση ωριμάνσεων κάποιων ομολόγων έως το 2080, όπως επίσης την σταθεροποίηση των επιτοκίων στο 1,5%, πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM
Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM