Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub

Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub Facebook Twitter
Το Izakaya είναι καθημερινό, χαλαρό, ένας πολύ όμορφος χώρος, φτιαγμένος για να αρέσει... Φωτό: George Fakaros
0


Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη νοστιμιά και τη δελεαστική παρουσίαση του φαγητού διά χειρός Χρόνη Δαμαλά στο ολοκαίνουργιο γιαπωνέζικο Izakaya, που έκανε ντεμπούτο στο Κολωνάκι. Η ονομασία του δηλώνει και τις προθέσεις του. Πρόκειται για μια γιαπωνέζικη gastropub, κάτι ανάλογο της δικής μας ταβέρνας. Το Izakaya είναι καθημερινό, χαλαρό, ένας πολύ όμορφος χώρος, φτιαγμένος για να αρέσει. Η διακόσμηση δεν ακολουθεί τη μίνιμαλ αισθητική και ο Γιώργος Παντελούκας, που επιμελήθηκε τη σάλα, συνδύασε με χάρη τα βιομηχανικά στοιχεία και το γκρι χρώμα στους τοίχους, που δένει με το δάσος από κόκκινα κλουβιά που κρέμονται στη μία σάλα. Μπόλικο χρώμα χαρίζουν οι διαφημιστικές αφίσες που ντύνουν τη μία πλευρά του τοίχου, με μπάρα για σακέ και τσιμπολόγημα, μοντέρνες αναπαυτικές πολυθρόνες σε κόκκινη και γκρι απόχρωση, και στο βάθος ανοιχτή κουζίνα. Μόλις διαβείς το κατώφλι του Izakaya, σε αγκαλιάζει η αύρα του, αισθάνεσαι οικεία. Φροντίζει, όμως, και ο ταλαντούχος σεφ Χρόνης Δαμαλάς να περάσεις όμορφα με τα πιάτα που σερβίρει και ο ίδιος στα τραπέζια, εξηγώντας το περιεχόμενό τους. Είναι σαν να σε υποδέχεται σπίτι του.

Ο κατάλογος είναι δελεαστικός και μέχρι να αποφασίσουμε τι θα δοκιμάσουμε, ένα μπολ με φασολάκια σόγιας –τα edamame– με τσίλι, σκόρδο και σάλτσα oyster (€5) μας κρατάει συντροφιά, μαζί με το απαραίτητο σακέ, που, πριν σου το σερβίρουν, ρωτούν αν το προτιμάς ζεστό ή παγωμένο. Δροσιστικό σφηνάκι με αχινό, λεμόνι yuzu και γιαπωνέζικη μέντα (€6) έρχεται στο τραπέζι, δημιουργώντας στον ουρανίσκο ένα μαγικό παιχνίδι αρωμάτων και θαλασσινής γεύσης. Ευχάριστο, με νότες γλύκας είναι το Hijiki –μαύρα φύκια– με τόφου και καρότο (€5). Ο Δαμαλάς δίνει μια ωραία εκδοχή του ταρτάρ σολομού με αβοκάντο, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και στην κορυφή μπρικ, που το σερβίρει μέσα σε τραγανό φύλλο σαν φωλιά (€9). Έντεχνες απολαυστικές μπουκιές, με τις υφές να παιχνιδίζουν προκλητικά. Το τηγανητό καλαμάρι αποκτά μια διαφορετική προσωπικότητα κομμένο σε λωρίδες και συνδυασμένο με πικάντικη μαρμελάδα τσίλι, ευωδιαστό λάιμ και κόλιανδρο (€12). Το μαριναρισμένο λαβράκι με yuzu, φρούτα του πάθους και γιαπωνέζικη μέντα έχει ένα απολαυστικό άρωμα και η γεύση του απογειώνεται με τον αχινό και την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά (€14) – φουλ απόλαυσης.

Η παρουσίαση των πιάτων είναι εντυπωσιακή, τα τρως πρώτα με τα μάτια. Ράμεν νουντλς με αυγό, ψητό χοιρινό σε φέτες, σπανάκι και μανιτάρια σιτάκε (€12) σερβίρονται με ξύλινη κουτάλα που σου επιτρέπει να απολαύσεις τον γευστικό ζωμό. Ένα πιάτο που πατάει στη γιαπωνέζικη παράδοση και έλκει τις ρίζες του από την Κίνα, εκτελεσμένο άψογα από τον Χρόνη Δαμαλά. Ο πρόσχαρος σεφ περνάει την καλή του διάθεση και στα πιάτα του. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ναμελάκα με πράσινο τσάι, λευκή σοκολάτα, ταπιόκα, φρούτα του πάθους και εκπληκτικής υφής σορμπέ μάνγκο (€10). Το Izakaya, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στέκι αγαπημένο των φανατικών της γιαπωνέζικης κουζίνας. Βράδυ καθημερινής που το επισκεφτήκαμε και έχοντας μόνο λίγες μέρες που είχε ανοίξει τις πύλες του, έσφυζε από κόσμο. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και στη λίστα, εκτός από μια σειρά σακέ, θα βρεις και κρασιά από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Άφησα τα σούσι, τα sashimi, το τηγανητό ρύζι και τον μαύρο μπακαλιάρο με μίσο και καπνιστή μελιτζάνα για επόμενη επίσκεψη.

Το Izakaya του Χρόνη Δαμάλα είναι μια γιαπωνέζικη gastropub Facebook Twitter
Το Izakaya, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στέκι αγαπημένο των φανατικών της γιαπωνέζικης κουζίνας... Φωτό: George Fakaros

Izakaya, Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 210 7244406

 

Το άρθρο από την έντυπη έκδοση της LIFO

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM