H επίθεση στις Βρυξέλλες είναι αντίδραση στη σύλληψη του Αμπντεσλάμ

H επίθεση στις Βρυξέλλες είναι αντίδραση στη σύλληψη του Αμπντεσλάμ Facebook Twitter
0

Μιλώντας στο «Associated Press», Ιρακινός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών (σ.σ. που δεν κατονομάζεται) εξήγησε ότι η βελγική πρωτεύουσα δεν περιλαμβανόταν στους άμεσους στόχους του ISIS, ωστόσο το επιχειρησιακό σχέδιο άλλαξε με τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Επικαλούμενος πηγές από τη συριακή πόλη της Ράκα, ο αξιωματούχος υποστηρίζει  ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε, εδώ και δύο μήνες, τρομοκρατικές επιθέσεις στη «Γηραιά Ήπειρο», στοχεύοντας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Όπως εξήγησε στο AP, Ιρακινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις ευρωπαϊκές χώρες για τα σχέδια των τζιχαντιστών, ωστόσο «οι Βρυξέλλες δεν περιλαμβάνονταν στα σχέδια» (σ.σ. του ISIS) εκείνη την περίοδο.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες άλλαξαν πλάνα και μετέφεραν τη δράση τους στις Βρυξέλλες, «εξαιτίας της σύλληψης του Σαλάχ Αμπντεσλάμ».

Την ίδια ώρα ωστόσο, άλλη πηγή μέσα από τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, είπε ότι η σημερινή επίθεση στις Βρυξέλλες σχεδιάστηκε πριν από δύο μήνες στην πόλη Ράκα της Συρίας και ότι υπάρχουν άλλοι τρεις καμικάζι, που θα φέρουν εις πέρας άλλη μία επίθεση.

Οι δηλώσεις των Ιρακινών έγιναν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Άμεση συνάρτηση των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες με την πρόσφατη σύλληψη του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, βλέπει και ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολφ Τοπχόβεν,

Σε συνέντευξή που παραχώρησε σε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε ότι το περιβάλλον του Αμπντεσλάμ υποκίνησε τις επιθέσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και ότι μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ δεν αποδυναμώθηκαν.

Όπως παρατηρεί ο Τοπχόβεν: «πρόκειται για ένα τέλεια συντονισμένο χτύπημα, οργανωμένο με επαγγελματισμό».

Η σημερινή επίθεση στις Βρυξέλλες έχει πολλές αντιστοιχίες με τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες, σημειώνει ο Γερμανός ειδικός, πίσω από τις οποίες βρισκόταν και πάλι το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον Τοπχόβεν γίνεται πλέον σαφές ότι υπήρχε διασύνδεση τρομοκρατικών πυρήνων που δρούσαν μεταξύ Παρισίων και Βρυξελλών. Ειδικότερα οι Βρυξέλλες φαίνεται να λειτουργούσαν σαν ενδιάμεση πόλη-σταθμός για την προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, γεγονός που συνηγορεί με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες μάλιστα αποκαλούν τις Βρυξέλλες ως «hotspot» ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM