ΠΓΔΜ: Πάνω από 1.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τη Σερβία

ΠΓΔΜ: Πάνω από 1.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τη Σερβία Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC
0

Οι αρχές των Σκοπίων υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες, αρκετοί από αυτούς από τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Όπως μάλιστα δηλώνουν πηγές μέσα από την αστυνομία της χώρας, οι σερβικές αρχές, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, το οποίο είναι σχεδόν γεμάτο.

Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, ανέφεραν ότι οι σερβικές αρχές εφαρμόζουν από χθες επιπλέον περιοριστικά μέτρα στη διέλευση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, και επιτρέπουν την είσοδο στο σερβικό έδαφος μόνο σε όσους προέρχονται από περιοχές των χωρών τους στις οποίες διεξάγονται ένοπλες συρράξεις.

Οι ίδιοι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν από χθες να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος πρόσφυγες που προέρχονται από τη Δαμασκό, την Λαττάκεια, την Ταρτούς, τη Χομς και τη Βαγδάτη, καθώς θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν στις περιοχές αυτές.

Οι μοναδικοί που περνούν τα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας είναι πρόσφυγες από το Χαλέπι και από κάποιες άλλες εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Σχετικά με πληροφορίες ότι η ΠΓΔΜ επιτρέπει και αυτή με τη σειρά της την είσοδο στο έδαφός της από την Ειδομένη μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφερε ότι για την ΠΓΔΜ, η Συρία και το Ιράκ θεωρούνται μη ασφαλείς χώρες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου αυτού προσέθεσε, ωστόσο, ότι οποιοδήποτε περιορισμοί από άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής στις διελεύσεις προσφύγων έχουν αντίκτυπο στην ΠΓΔΜ, η οποία αναγκάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής ανάλογων περιοριστικών μέτρων στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM