LIVE!

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter
0
Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν σήμερα, εκτοξεύοντας δακρυγόνα, μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Κοσόβου, μέθοδο που χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο την παραίτηση της κυβέρνησης.


Τα δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές προς το τέλος της συζήτησης και πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.


Όλοι οι βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα, αλλά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξαναρχίσει αργότερα.

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter


Παρά τη βροχή που έπεφτε στην Πρίστινα, έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου διαδήλωναν περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές και παραμένουν εκεί από το βράδυ της Τετάρτης.


Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θεωρείται φαβορί για τη θέση του προέδρου. Μοναδικός αντίπαλός του είναι ο Ράφετ Ράμα, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του Θάτσι.
"Εξω" και "Έξω ο Θάτσι" φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης και έξω από το κοινοβούλιο.

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter


Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητά την κατάργηση μιας συμφωνίας για την "εξομάλυνση" των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία επιτεύχθηκε το 2013 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Το έγκλημα και η διαφθορά άνθισαν κατά την πρωθυπουργία σας. Τώρα θα έπρεπε να πείτε ότι δεν σας αξίζει να είστε πρόεδρος" είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Ζαφίρ Μπερίσα, απευθυνόμενος στον Θάτσι.


Εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, τότε θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές μέσα σε 45 ημέρες. Οι βουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι την 7η Μαρτίου για να εκλέξουν πρόεδρο καθώς, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί το αργότερο έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προκατόχου του. Η θητεία της σημερινής προέδου, της Ατιφέτε Γιαχγιάγα, λήγει στις 7 Απριλίου.

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM