Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Αγοραστός

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Αγοραστός Facebook Twitter
0
Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Αγοραστός Facebook Twitter

 

Επέλεξα για πολλούς λόγους η λίστα μου να περιλαμβάνει μόνο βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, στην προσπάθεια να περιορίσω κάπως τον αριθμό των πιθανών επιλογών.

  

1.

Μαλβίνα Κάραλη: Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες (1996, εκδ. Κάκτος)

Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τα κείμενα της Μαλβίνας, που περιλαμβάνονται σ' αυτό το βιβλίο και πρωτοδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Γυναίκα», έπεσαν στα χέρια μου την εποχή που τα χρειαζόμουν όσο τίποτε άλλο, κι ας μην το ήξερα τότε. Ένας κόσμος γλαφυρός και συναρπαστικός εμφανίστηκε μπροστά μου, με τον τρόπο που μόνο η Μαλβίνα μπορούσε να τον παρουσιάσει. Δημοσιογραφικά κείμενα υψηλής αισθητικής, με λόγο προσωπικό και παθιασμένο. Μέσα στα κείμενα αυτά βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι αγάπες της (και μετέπειτα πολλές από τις δικές μου): ο Κούντερα, ο Μπρυκνέρ, ο Παπαγιώργης, ο Τσέχοφ, ο Στρίντμπεργκ, ο Γκομπρόβιτς, ο Χειμωνάς και ο Τουρνιέ. Η Μαλβίνα αποτέλεσε αστείρευτη πηγή πληροφοριών και με έβαλε σε έναν δρόμο στον οποίο θα περπατάω για χρόνια, επιστρέφοντας ξανά και ξανά σε αυτό το βιβλίο.

2.

Κωστής Παπαγιώργης: Η κόκκινη αλεπού. Οι ξυλοδαρμοί (1992, εκδ. Καστανιώτη)

Αν ήταν να επιλέξω έναν και μοναδικό αγαπημένο μου συγγραφέα, αυτός θα ήταν ο Κωστής Παπαγιώργης. Με λοξή ματιά και έκκεντρη προσέγγιση, ο Παπαγιώργης αντλούσε τις λέξεις του από μια βαθιά και αστείρευτη πληγή. Στην «Κόκκινη Αλεπού» «κεντάει» επάνω στα ζητήματα των ανθρωπίνων σχέσεων και εν τέλει της μισανθρωπίας, καθώς και γύρω από το θέμα του άγραφου κώδικα των ξυλοδαρμών. Χρησιμοποιώντας τα διαβάσματά του των κλασικών και μπολιάζοντάς τα με προσωπικές εμπειρίες, γράφει ίσως ορισμένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Κάθε φορά που τον διαβάζω, ένα χαμόγελο είναι καρφωμένο στο πρόσωπό μου.

3.

Μένης Κουμανταρέας: Βιοτεχνία Υαλικών (1975, εκδ. Κέδρος)

Κάθε φορά που περνάω από τη διασταύρωση της Πειραιώς με την Ιερά Οδό, μου έρχεται στον νου η Μπέμπα από τη «Βιοτεχνία» του Κουμανταρέα. Βιβλίο ποτισμένο από τη νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί. Βιβλίο για τη φιλοδοξία του ανθρώπου να συγχρονιστεί με την εποχή του και τη σιωπηρή αποδοχή της αποτυχίας του.

4.

Δημήτρης Χατζής: «Το διπλό βιβλίο» (1976, εκδ. Το Ροδακιό)

Αυτό που πρόσεξα από την πρώτη στιγμή στα κείμενα του Δημήτρη Χατζή ήταν τα λαμπρά του ελληνικά. Ιστορίες για τους Έλληνες μετανάστες, για τη μοναξιά, τον έρωτα, τη διάψευση των ιδεών και την επιστροφή στην πατρίδα, δοσμένες μέσα από ήρωες που δύσκολα θα ξεχάσω. Από το «Διπλό Βιβλίο» θα θυμάμαι για πάντα τον ήρωα, ο οποίος, λίγο πριν πάει στη Γερμανία, έπιασε δουλειά σε ένα ξυλάδικο στον Βόλο.

5.

Γιώργος Ιωάννου: Επιτάφιος Θρήνος (1980, εκδ. Κέδρος)

 «Μεγάλη πόλη, δυστυχίες απέραντες» και ο Γιώργος Ιωάννου, με τρόπο ήσυχο και αινιγματικό, αφηγείται ιστορίες από την κάθοδό του στην Αθήνα, στα πέριξ της Ομόνοιας, στα φτηνά ξενοδοχεία. Ερωτικά σκιρτήματα, βλέμματα κατεβασμένα, σώματα σε ετοιμότητα. «Και τα σκληρότερα χέρια, όταν φλογίζονται ερωτικά, ωθούν με απαλοσύνη».

6.

Θανάσης Βαλτινός: Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη (1972, εκδ. Εστία)

Όνειρα, ελπίδα, υπομονή και ματαίωση. Αυτή είναι πάνω-κάτω η ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη που ήθελε να ταξιδέψει από το χωριό του στον Πειραιά και από εκεί με πλοίο για την Αμερική. Η Ελλάδα που αλλάζει, οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, τα όνειρα που μένουν όνειρα. Ο Βαλτινός σκιαγραφεί έναν αφελή χαρακτήρα, εκπρόσωπο μιας Ελλάδας που στην ουσία της δεν έχει αλλάξει ιδιαιτέρως από τότε.

 

7.

Καίη Τσιτσέλη: Το χαμένο πάτωμα (1984, εκδ. Κέδρος)

Η Καίη Τσιτσέλη έχει γράψει υπέροχα διηγήματα και νουβέλες. Το «Χαμένο Πάτωμα», συλλογή διηγημάτων γραμμένη εξαρχής στα αγγλικά και μεταφρασμένη από τον Νίκο Φωκά, είναι ίσως η πιο ώριμή της στιγμή. Στο πρώτο διήγημα, με τίτλο «Μετάφραση», διαβάζουμε την εκπληκτική ιστορία των αδελφών «που ζούσαν μαζί στο χωριό τους σ' ένα μικρό νησί. Ήταν και οι δύο ανύπαντρες· πολύ πιθανό και άσχημες και οπωσδήποτε φτωχές». Η Παρασκευή και η Ιακωβίνα δεν είχαν φύγει ποτέ από το νησί τους, και τώρα αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο διπλανό νησί για να παραστούν μάρτυρες σε μια δίκη. Επιβιβάζονται, σε μια καμπίνα, ο καιρός είναι κακός, το πλοίο δοκιμάζει να βγει από το λιμάνι, αλλά έπειτα από τρεις ώρες ο καπετάνιος αποφασίζει να επιστρέψουν. Και σκαρώνει μια φάρσα, λέγοντάς τες ότι έφτασαν και το νησί είναι ολόιδιο με το νησί τους. Αφελείς και ευκολόπιστες, θα γίνουν αντικείμενο χλευασμού και έκτοτε δεν θα ξαναβγούν ποτέ από το σπίτι τους.

 

8.

Δημήτρης Νόλλας: Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1990, εκδ. Καστανιώτη)

Θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια την πρώτη φορά που διάβασα τα συγκεκριμένα διηγήματα του Δημήτρη Νόλλα. Συναρπαστικές ιστορίες με ήρωες που αντιμάχονται όσα τους λείπουν, μονίμως ανικανοποίητοι με όσα έχουν. «Ο δρόμος κατηφόριζε με συνεχείς στροφές. Σε μία απ' αυτές ο οδηγός ένιωσε σαν να γύρισε τη σελίδα να διαβάσει τη συνέχεια και η σελίδα ήταν λευκή».

9.

Μαργαρίτα Καραπάνου: Rien ne va plus (1991, εκδ. Ερμής)

Ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά είναι τα βιβλία της Μαργαρίτας Καραπάνου. Έξυπνα, κοφτερά, ριψοκίνδυνα. Περιπλανώνται στον λαβύρινθο του νου χωρίς μίτο. Το «Rien ne va plus» μιλάει και ξαναμιλάει για την αγάπη, τους ερωτικούς πειραματισμούς, την αντισυμβατική συνθήκη όπου γεννιέται και πεθαίνει ο έρωτας. Είναι απάτη να χαρίζεις το ίδιο βιβλίο σε διαφορετικούς σου έρωτες κι αυτό εδώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί γι' αυτόν το σκοπό.

 

10.

Σώτη Τριανταφύλλου: Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης (1996, εκδ. Πόλις) 

Βιβλίο στο οποίο επανέρχομαι συχνά, διαβάζοντας λίγες, τυχαίες σελίδες κατά διαστήματα. Συμπυκνωμένο αίσθημα για την ηρωίδα που θέλει να μοιάζει ατρόμητη και αλώβητη από την αγάπη. Ανεξάρτητη και ταυτοχρόνως περιστοιχισμένη από φίλους. Για τη Νέα Υόρκη που ξενυχτάει, πίνει κουμπιά και ακούει ξέφρενα μουσική. Για την οικογένεια που βρίσκεται στην Αθήνα. Για τα συναισθηματικά βαρίδια που πρέπει να αφήσουμε πίσω. Για μια εποχή που τελείωσε. Γι' ανθρώπους που έφυγαν. Για τότε που ήμασταν «εκστατικά ευτυχισμένοι».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ