Κοινωνιολογία και Νόμπελ

Κοινωνιολογία και Νόμπελ Facebook Twitter
«Το ξέκωλο», γράφει ευφυώς η Ariel Levy, «προσφέρει μια ιδιαίτερη ευκαιρία σε μια γυναίκα που θέλει να αποδείξει το θάρρος της...
0


 

Ξ όπως Ξέκωλα: Ένα από τα πιο διασκεδαστικά και διεισδυτικά βιβλία που διάβασα προσφάτως είναι οι Θηλυκές Φαλλοκράτισσες της Ariel Levy (Νέα Υόρκη, 1974). Από πρόχειρη έρευνα που έκανα, διαπίστωσα το δυστυχές παράδοξο ότι το έχουν διαβάσει πιο πολλοί άντρες απ' ό,τι γυναίκες, το συζητάνε πιο πολλοί άντρες απ' ό,τι γυναίκες, και τα συμπεράσματά του τα ενστερνίζονται πιο πολλοί άντρες απ' ό,τι γυναίκες. Επίσης, διαπίστωσα ότι το πόνημα το έχουν ανακαλύψει κάμποσοι γεροαριστερίζοντες παλαιοηθικολόγοι και το χρησιμοποιούν γεροαριστεριστικά και παλαιοηθικολογικά. Επίτηδες δεν μιλώ για το περιεχόμενο του βιβλίου που καταπιάνεται οξυδερκέστατα με τη λεγόμενη «κουλτούρα του ξέκωλου» και αφήνω να πλανάται ένα δελεαστικό μυστήριο, προκειμένου να το προμηθευτούν ολοένα και πιο πολλές αναγνώστριες και να συζητηθεί ακόμα περισσότερο. Μια φράση μόνο: «Το ξέκωλο», γράφει ευφυώς η Ariel Levy, «προσφέρει μια ιδιαίτερη ευκαιρία σε μια γυναίκα που θέλει να αποδείξει το θάρρος της. Είναι στη μόδα και είναι κάτι που παραδοσιακά απευθυνόταν αποκλειστικά στους άντρες και πρόσβαλλε έμπρακτα τις γυναίκες, έτσι το να το παράγεις ή να συμμετέχεις σε αυτό είναι ένας τρόπος τόσο για να δείξεις την άνεσή σου όσο και για να υπογραμμίσεις τον εαυτό σου ως διαφορετικό, πιο ανθεκτικό, πιο ακομπλεξάριστο, πιο αστείο – ένα νέο είδος γυναίκας-παραθυράκι η οποία "δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες", είναι αντίθετα "σαν άντρας". Ή, για την ακρίβεια, σαν μια Θηλυκή Φαλλοκράτισσα».


Ο όπως Όρντινε: Αίνος στον οίνο της ποιήσεως ως λυρικού βίου, ως περιπλανήσεως στα Σοκάκια των Σημασιών, αίνος στον οίνο της εναντίωσης στη φθορά, στο κύλισμα το αδυσώπητο του χρόνου. Ο λεπταίσθητος λόγιος Νούτσιο Όρντινε (Ντιαμάντε, 1958) έρχεται με τη Χρησιμότητα του Άχρηστου να μας θυμίσει ότι η «ζωή δεν έχει πώμα», ότι η Φιλοσοφία, η Φιλοποσία και η Φιλοκαπνία είναι οι Τρεις Αδελφές της Βιβλιοφιλίας που σώζει ζωές, ότι ευγενές δεν είναι να τρέχεις και να μη φτάνεις αλλά να είσαι ιχνηλάτης του νοήματος. Αντλώντας παραδείγματα και υποδείγματα από μια πελώρια βεντάλια στοχαστών/συγγραφέων/ποιητών –ανάμεσά τους ο Μονταίνιος και ο Θερβάντες, ο Ντέιβιντ Φόστερ Ουάλλας και ο Ίταλο Καλβίνο, ο Σαίξπηρ και ο Μπόρχες–, ο Όρντινε βάλλει κρίσιμα κατά του άκρατου ωφελιμισμού που πάνω στη στροφή γίνεται ολέθριος. Οι τέρψεις που αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας καθώς τρέχουμε να αποκτήσουμε έναν σκασμό άχρηστα πράγματα, άχρηστες κοινωνικές περγαμηνές, άχρηστα πλούτη, είναι πολύ πιο χρήσιμες, όπως ξέρει καλά κάθε ιδαλγός. Πώς μπορούμε να παραμερίσουμε, μάλλον: να σαρώσουμε τις επιφυλάξεις μιας κοινωνίας «που δεν μπορεί να αντιληφθεί πράξεις που δεν έχουν κανέναν χρήσιμο στόχο»; Πώς μπορούμε, μαζί με τον μοναδικό και απέθαντο Δον Κιχώτη, να προπαγανδίσουμε την «ανάγκη να αντιμετωπίζονται με κουράγιο ακόμα και τα εγχειρήματα που είναι εκ των προτέρων προορισμένα να αποτύχουν»; Το εγκώμιο του άχρηστου είναι από τα πιο χρήσιμα εγχειρήματα σε μιαν εποχή αποχαλίνωσης της χρησιμοθηρίας. Και μια χρήσιμη συμβουλή: ενίοτε τα φαινομενικά άχρηστα επιτεύγματα αποφέρουν ζηλευτή φήμη και ακόμα πιο ζηλευτό χρήμα! Τον νου σας!


Π όπως Πατρίκ: Επιτέλους, ένα Νόμπελ της προκοπής, αναφώνησαν πολλοί καλοί φίλοι της Κρυφής Ιστορίας του Εικοστού Αιώνα, ναι, της Secret History of 20th Century. Υπάρχουν λογοτέχνες που ερωτοτροπούν με τη φιλοσοφία και τον στοχασμό που φτάνει στα μύχια της κοινωνίας, που με χαμηλούς τόνους, ανεπαισθήτως, αναλύουν και αναδιατάσσουν τα δεινά και τις συγκινήσεις που σοβούν κάτω από τις φαινομενικότητες. Επιτέλους, ένα Νόμπελ στην ιστορία που ξεκίνησε πριν από έξι δεκαετίες, στην Αριστερή Όχθη του Παρισιού, εκεί όπου διακινούνταν με θέρμη και πάθος οι πιο ακραίες ρομαντικές ιδέες και εκπονούνταν τα πιο ιπποτικά σχέδια που γνώρισε η μεταπολεμική εποχή. Μετα-ντανταϊστές, post-hegelians, σουρεαλυπαρξιστές, «εργολάβοι της καταστροφής», στοιχειά των καφενείων, σαλεμένοι σκακιστές, κορίτσια χωρίς μέλλον σαν τα όνειρα μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, κοσμούν τα βιβλία του Πατρίκ Μοντιανό (Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, 1945), του φετινού νομπελίστα. Διαβάστε τη Μικρή Μπιζού, το Νυχτερινό Ατύχημα, το Ήταν όλοι τους καλά παιδιά, και το υπέροχο Café της χαμένης νιότης, και ας σκαλίσετε, παρέα με τον Μοντιανό, την άλλη όψη της πραγματικότητας και τον κρυφό πλούτο της ιστορίας του 20ού αιώνα. «Δεν φοβάσαι τίποτα πια, όλοι οι κίνδυνοι είναι αστείοι» γράφει ο Μοντιανό. «Κι αν τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή, δεν έχεις παρά να ξυπνήσεις. Τίποτα δεν σε νικά. Περπατούσα ανυπομονώντας να φτάσω στο τέλος, εκεί όπου ήταν μόνο το γαλάζιο του ουρανού και το κενό».

radiobookspotting.blogspot.gr/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ