Μαύρο Γάλα της Αυγής

Μαύρο Γάλα της Αυγής Facebook Twitter
3

1. Το βιβλίο: Τετρακόσιες εβδομήντα μία σελίδες που διαβάζονται απνευστί μεν, με χαρακάκι, πέντε-έξι μολύβια και στυλό δε. Έμπειρος ο συγγραφέας, παλαίμαχο μέλος της παρέας που εδώ και είκοσι έτη υπογράφει λίαν ενδιαφέρουσες έρευνες, τόσο για πράγματα που συγκλονίζουν το πανελλήνιο όσο (και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό) και για πράγματα που αρχικώς περνάνε απαρατήρητα, θεωρούνται τριτεύοντα, αμελητέες αμυχές στο κοινωνικό σώμα. Η ομάδα είναι ο Ιός της Κυριακής, ο συγγραφέας είναι ο Δημήτρης Ψαρράς (1953). Το βιβλίο είναι η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής (εκδ. Πόλις) και είναι σίγουρος ότι θα γίνει ταχέως

μπεστ-σέλερ, ακριβώς όπως και ο τόμος Βαϊμάρη - Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933 του Heinrich A. Winkler (μτφρ. Άντζη Σαλταμπάση, εκδ. Πόλις), που έφτασε αισίως στην έκτη έκδοση και συνεχίζει να καλπάζει. Ο αναγνώστης θα βρει στεγασμένα εδώ όλα όσα θα ήθελε να μάθει για τη Χρυσή Αυγή, τα πρώτα της σκιρτήματα, τους ελιγμούς και μαιάνδρους της στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή, τα πεζοδρομιακά της, σύμφωνα με την ίδια, τη δράση των μελών της, τα έντυπά της, τους σφοδρούς διαγκωνισμούς της με τα άλλα ακροδεξιά και υπερεθνικιστικά μορφώματα, το πώς κατόρθωσε να τα σαρώσει και να αναλάβει την πρωτοκαθεδρία του ακροδεξιού χώρου και να διεισδύσει στις λαϊκές μάζες. Επίσης, θα μάθει ποιες είναι οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τη θεωρία, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Θα διαπιστώσει ότι η εν λόγω οργάνωση και οι συγγενείς της στην Ευρώπη συγκροτούν τη θεωρητική σκευή τους από ένα οιστρηλατημένο copy-paste χιτλερικών κειμένων, ότι περισσότερο εμπνέονται από τον γερμανικό ναζισμό παρά από τον ιταλικό φασισμό του Μπενίτο Μουσολίνι και ότι με άκρατο λαϊκισμό και τακτικισμό επιδιώκουν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους και τη ρητορική τους σε άλλα, διάχυτα αντιδραστικά ρεύματα προς άγραν οπαδών και διεύρυνση της ισχύος τους. Δεν πρόκειται για έναν αιφνίδιο εφιάλτη, για ένα αναπάντεχο άλμα στην άβυσσο, για ένα απρόβλεπτο κατέβασμα του διακόπτη με συνέπεια την καταβύθιση στο έρεβος, αλλά για μια εκκόλαψη που, όπως δείχνει λίαν τεκμηριωμένα ο Δημήτρης Ψαρράς, βρήκε, και εξακολουθεί να βρίσκει, έδαφος. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από το Καταστατικό της Οργάνωσης και από τον Εσωτερικό Κώδικα, και τα βρίσκουμε στις σελίδες 59-62 του βιβλίου.

2. Διαλεχτά Αποσπάσματα: «Ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός είναι ο παράκλητος που ενσαρκώνει τη μυστική φωνή του Αίματος […] ο υπέροχος απλοποιητής της θεωρίας και ο εξαγνιστής της πράξεως […]. Πλάι στα σκωληκόβρωτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών βλέπαμε να φαντάζουν επιβλητικά τα οικοδομήματα των εθνών που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία. Η Γερμανία του Χίτλερ είναι φυσικά το λαμπρότερο απ’ αυτά, αλλά όχι και το μοναδικό.

Έτσι, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε στην Αρχή του Αρχηγού ως θεμέλιο πολιτειακής νομιμότητας […]. Απαγορεύεται εντός των γραφείων η ελευθεριάζουσα και αναρχούμενη εμφάνιση: απεριποίητα και μακριά μαλλιά και μούσια, ακατάστατη και έξαλλη αμφίεση, κάπνισμα, διότι αποτελεί δείγμα του ανεύθυνου και ασύδοτου τρόπου ζωής που δεσπόζει σήμερα στην κοινωνία μας και τον οποίο το εθνικοσοσιαλιστικό ήθος πολεμά αμείλικτα».

 

3. Εξ οικείων τα βέλη: Η πολυετής δράση δεν μπορεί να είναι αρραγής. Το συμπαγές μπάζει. Ο Αρχηγός δέχεται και αυτός επικρίσεις, πυρά, βέλη παλαιών φίλων ή/και οπαδών/υποτακτικών. Ο Δημήτρης Ψαρράς παραθέτει παραγράφους, εύγλωττες ασφαλώς, από το πόνημα/καταγγελία Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής του Χάρη Κουσουμβρή, παλαιότερα ηγετικού στελέχους και ταμία της οργάνωσης.

Αντιγράφω: «Απορώ με τον εαυτό μου που χρειάστηκε να σπαταλήσει 13 ολόκληρα χρόνια μέσα στο πιο αφύσικο περιβάλλον για να καταλάβει ό,τι πιο απλό σε ένα μόλις λεπτό, “πηδώντας από το ναυάγιο”. Γιατί η Χρυσή Αυγή […] δεν είναι παρά ένα κοινό, “ιδεολογικοφανές” ναυάγιο, ριγμένο στην ξέρα από έναν λαδωμένο “καπετάνιο”, ο οποίος αποζητά τα χρήματα της ασφάλειας». Ο οποίος «καπετάνιος», σύμφωνα με τον Κουσουμβρή, «αιωρείται μεταξύ Βασιλείας, Παγανισμού, Ορθοδοξίας, Αρχαιολατρείας, Επταετίας και Γεωργίου Παπαδοπούλου, παρ’ ολίγον Βουδισμού, Παλαιοημερολογιτισμού, Αγαμίας, Αντιφεμινισμού, 4ης Αυγούστου, Αστυνομοκρατίας, Παρα-καπιταλισμού και ατελείωτων συγχυσμένων καταστάσεων»

(σ. 245). Για την ίδια την οργάνωση αποφαίνεται: «Τίποτα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή ως έναν ιδεολογικό έστω οργανισμό. Ένας παρανοϊκός αχταρμάς και πολύ της πάει! Ένα δηλαδή αυθεντικό παραμάγαζο όπου, μέσα σε σύγχυση ιδεών, θα μπορούσαν να κοντρολαριστούν ευκολότερα και να εξωθηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις νεαρά άτομα προς υπηρέτηση αλλοτρίων συμφερόντων».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν έχει καμία σημασία φίλε Νίκο.Η Χρυσή Αυγή έλκει αυτή τη στιγμή το κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που αισθάνεται μειονεκτικά για μια σειρά από λόγους,με την προσδοκία της εύκολης ανόδου στην επιφάνεια, όπως ακριβώς τράβηξε το ίδιο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας η φούσκα του χρηματιστηρίου με την προσδοκία του εύκολου πλουτισμού.Οπως τότε δεν τους ενδιέφερε καθόλου, ούτε εξ άλλου ήταν σε θέση να γνωρίζουν που ακριβώς επένδυαν, έτσι συμβαίνει και τώρα.Το αποτέλεσμα βέβαια και τότε και τώρα είναι προδιαγεγραμμένο.
Ξεκίνησα την ανάγνωση. Βρίσκομαι στο κεφάλαιο που περιγράφει τα πρώιμα στάδια της οργάνωσης. Το περιοδικό ''Χρυσή Αυγή'' έβγαινε ολιγοσέλιδο και με φτωχά μέσα, αλλά ήταν ξεκάθαρα Εθνικοσοσιαλιστικού περιεχομένου. Το άλλο Εθνικιστικό περιοδικό της εποχής ήταν το ''Κίνημα'', το οποίο έλεγε ότι ''εμείς είμαστε Έλληνες Εθνικιστές, όχι φασίστες, ούτε Εθνικοσοσιαλιστές, διότι δεν μας ενδιαφέρει τι έκαναν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι στις χώρες τους''. Το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί σήμερα κατά κόρον ο συνονόματός μου, ο οποίος ήταν και παραήταν Εθνικοσοσιαλιστής. Απλώς τώρα τα σκουπίζει κάτω από το χαλί διότι χρειάζεται τα ψηφαλάκια των εθνικοφρόνων υπερσυντηρητικών, οι οποίοι δεν πολυκάνουν κέφι τα πολλά πολλά με ''χάιλ Χίτλερ'' και παγανιστικές δοξασίες. Γι'αυτό και εκφράζεται ευνοϊκά για την Επταετία και τους βασιλείς. Τα επιχειρήματα που οι Χρυσαυγίτες χρησιμοποιούν στην τηλεόραση τα έχουν επεξεργαστεί πολύ καλά επί χρόνια και γι'αυτό δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί τους στα πάνελ οι απροετοίμαστοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν και πολύ καλά τα πράγματα. Όσο και να γκαρίζουν οι κύριοι και Ναζί ήταν και παγανιστές ήταν και ύμνους για τον Χίτλερ έγραψαν... Αυτά να τα βλέπουν όσοι σκέφτονται να τους ακολουθήσουν μόνο και μόνο γιατί δεν έκλεψαν...
«Μαύρο Γάλα της Αυγής»http://www.celan-projekt.de/todesfuge-deutsch.htmlhttp://www.celan-projekt.de/todesfuge-englisch.htmlhttp://www.youtube.com/watch?v=gVwLqEHDCQE»Schwarze Milch der Frühe wir trinken sie abends wir trinken sie mittags und morgens wir trinken sie nachts wir trinken und trinken wir schaufeln ein Grab in den Lüften da liegt man nicht eng««Black milk of daybreak we drink it at evening we drink it at midday and morning we drink it at night we drink and we drink we shovel a grave in the air there you won't lie too cramped»