Παράλληλοι δρόμοι

Facebook Twitter
0

Gays vs. Obama? Στα τόσα προβλήματα κι αμφισβητήσεις που συνοδεύουν τη συμπλήρωση ενάμιση σχεδόν χρόνου εξουσίας του πρώτου μαύρου Αμερικανού Προέδρου προστέθηκαν οι «γκρίνιες» της LGBT κοινότητας. Πράγματι, μετά την (ιστορική) ευθεία αναφορά στους γκέι στο Προεδρικό Διάγγελμα της 5ης/11/08 και την επέκταση του νόμου κατά των «εγκλημάτων μίσους» ώστε να περιλαμβάνει τον ερωτικό προσανατολισμό (Matthew Shepard Act, 28/10/09), ο Πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί των οποίων ηγείται μοιάζουν να «ξέχασαν» την προώθηση ζητημάτων αιχμής όπως ο γάμος και η στράτευση, για τα οποία είχαν δεσμευθεί. Οργανώσεις ακτιβιστών απειλούν τώρα να αποσύρουν όχι μόνο την υποστήριξη αλλά και τις γενναίες προεκλογικές χορηγίες προς τους Δημοκρατικούς, τους οποίους παραδοσιακά στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των γκέι στις ΗΠΑ. Οι ψυχραιμότεροι πάλι συνιστούν «υπομονή», μη βλέποντας καλύτερη εναλλακτική. Ίδωμεν... Εμένα πάλι γιατί όλο αυτό πάει να μου κάνει κάτι σε Δημοκρατικοί-ΠΑΣΟΚ βίοι παράλληλοι;

«Θα 'πρεπε να ντρέπονται!», άστραψε και βρόντηξε ο πολύς Σερ Ίαν ΜακΚέλεν σε εκπομπή του Radio 5 αναφερόμενος στην ομοφοβία που διακατέχει τον κόσμο των σπορ (22/1). Αιτία η δημόσια αποκάλυψη Ουαλού παίκτη του ράγκμπι ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά το έκρυβε για χρόνια φοβούμενος τις συνέπειες. «Είναι υποκριτές... Αναγκάζουν αξιοθαύμαστους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σαν μαραμένες βιολέτες... Ο κόσμος αλλάζει, αυτοί πότε;», ξεσπάθωσε. Στο μεταξύ, είδαμε την πρώτη «μπηχτή» σε αντίπαλη αθλητική φυλλάδα για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού Χεσούς Ντάτολο, που είχε ως γνωστόν φωτογραφηθεί πέρσι για γκέι περιοδικό της Αργεντινής. «Αυτά τα γυαλιά ηλίου είναι... ανδρικά;», ειρωνευόταν η λεζάντα κάτω από φωτογραφία του ποδοσφαιριστή. Ελλείψει Έλληνα ΜακΚέλεν περιοριζόμαστε στην παραδοσιακή σύσταση «σιγά, θα σας σκιστεί το καλσόν»!

Μετανάστης και γκέι είναι ΟΚ; Να μια «άγνωστη» παράμετρος του πολυσυζητημένου μεταναστευτικού. Δεν αναφέρομαι στο πόσο αναβαθμίστηκε η ερωτική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας -στρέιτ και γκέι- από τις τόσες «νέες αφίξεις». Ούτε στο πόσο βοήθησε η γκέι κοινότητα της χώρας στην αλληλοκατανόηση, τη σύσφιξη των σχέσεων, τη συγκράτηση της εγκληματικότητας (και της απελπισίας) όντας απάγκιο κι αποκούμπι για χιλιάδες «αδέσποτα» νεαρά αρσενικά - μια βόλτα στην Ομόνοια και τα «ethnic» μπαράκια της Φυλής θα σας πείσει... Ο λόγος για εκείνα τα αγόρια και κορίτσια που διαμόρφωσαν μια λίγο-πολύ συνειδητή γκέι ταυτότητα, αλλά συχνά κρύβουν την καταγωγή τους ακόμα κι από τους «ομοίους» τους γιατί ο ρατσισμός έχει πολλά ποδάρια. Ακούει κανείς;

Queer Week

29/1 Albert Victor live! Ο «απόλυτος» leather-bear πορνοστάρ τής Butch Dixon σε ένα «ζόρικο» σόου με πολλές εκπλήξεις. Dress code (προαιρετικό): military, bear, woofff. Fc-Uk Club, Κελεού 3, Γκάζι.29/1 You can leave your hat on. Stript Party στο Kazarma Club, Κων/πόλεως 84, Γκάζι. 29/1 Γκρρρ! Bears Night από το bearwolf.gr με ζωντανό σόου από τον Woof Man. Fou Club, Κελεού 8, Γκάζι. 31/1 Την πιτζάμα σου και μπρος. Sleepover-The Pijama Party στο My Bar, Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή. Εμπιστέψου αυτά τα αγόρια. Αξεσουάρ, κοσμήματα, fashion items, προϊόντα περιποίησης, γκατζετάκια, είδη σπιτιού, δώρα από ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα για trendy boys κάθε ηλικίας. trusttheboys.com

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν έχεις να συναντήσεις έναν άλλον κόσμο, ξεκίνα από το στόμα / ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αν έχεις να συναντήσεις έναν άλλον κόσμο, ξεκίνα από το στόμα / ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

Η πραγματικότητα έχει καταντήσει τόσο επικίνδυνη, που μόνο η υπερβολή έχει το θράσος να την ξεσκεπάσει. Η Melissa McCarthy κάνει μια διαφήμιση να μοιάζει με queer exorcism, ο David Hoyle φορά Mugler σαν να δικάζει ολόκληρη την Αγγλία, και η Miss Piggy επιστρέφει για να μας θυμίσει ότι το σύμπαν κινείται με βάση το τακούνι της
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Aν πέσω, θα ξαναβρώ το φως. Ακόμα κι αν με κάψει πάλι / από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Aν πέσω, θα ξαναβρώ το φως. Ακόμα κι αν με κάψει πάλι ― Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Έξι ιστορίες για την επιβίωση ως πράξη ακρίβειας: από το «Sống» του Ocean Vuong μέχρι το Ponyboi, τις τρανς γυναίκες της Torvajanica, τη Lola Young, τον Nikos Karpouzis και τη σπάνια χαρά του Bad Bunny.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να σου ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να σου ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά/από τον Πάνο Μιχαήλ

Υπάρχουν ζωές που μαθαίνουμε μόνο όταν τελειώσουν. Η τρανς Βαγγελιώ πέθανε τρεις φορές πριν τη δούμε. Η Cookie Mueller έζησε μέσα σε τρεις εικόνες πριν γίνει μνήμη. Δύο γυναίκες, δύο σιωπές, δύο σώματα και μια κοινωνία που κατάλαβε αργά.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Queer History / Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Ένας θρύλος της νύχτας που άφησε εποχή στα σκυλάδικα της ελληνικής περιφέρειας. Τόσο που ο Θάνος Αλεξανδρής τού αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο «Αυτή η νύχτα μένει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
*Aγαπηθήκαμε πριν μάθουμε τι θα μας πάρουν/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Aγαπηθήκαμε πριν μάθουμε τι θα μας πάρουν/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Αυτή η ΟΑΣΗ διαβάζεται σαν χάρτης μιας ολόκληρης εποχής: από το τραύμα του AIDS που κληρονομήσαμε χωρίς να το ζήσουμε, μέχρι τη γλώσσα που καίγεται σε πραγματικό χρόνο. Τα αγόρια του Y2K, ο Ξιάρχο, οι non-binary νέοι, οι trans αφηγήσεις, η ζωγραφική της τρυφερότητας και η μαρτυρία του Παπαϊωάννου δεν μιλούν για διαφορετικά πράγματα· μιλούν για την ίδια ανάγκη: να σταθούμε στο σκαλοπάτι που μας αναλογεί χωρίς να κρύβουμε τη διαδρομή. Εδώ, η κουλτούρα δεν καταγράφεται. Συμβαίνει. Κι εμείς παρακολουθούμε πώς η μνήμη, η εικόνα, το σώμα και η επιθυμία συνθέτουν ένα καινούργιο τοπίο παρουσίας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΕΠΕΞ Waacking: Ο street χορός της κουίρ κοινότητας σε ένα φεστιβάλ στην Αθήνα

Χορός / Το waacking είναι γκέι, στρέιτ, κουίρ, αγκαλιάζει τα πάντα

Χορογράφος και βασική συνεργάτιδα της Μαρίνας Σάττι, η Ειρήνη Δαμιανίδου διοργανώνει το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Follow the Waack, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό το είδος που γεννήθηκε στα αμερικανικά γκέι κλαμπ.
M. HULOT
Κράτα με λίγο ακόμη. Κι εγώ θα κρατήσω εσένα/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Κράτα με λίγο ακόμη. Κι εγώ θα κρατήσω εσένα/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Η queer κουλτούρα λάμπει όταν θυμάται γιατί υπάρχει: γιατί κάτω από την εικόνα υπάρχει φροντίδα, κάτω από τη φροντίδα μνήμη, και κάτω από τη μνήμη η πιο σκληρή μας επιμονή η ανάγκη να συνεχίσουμε χωρίς να μικραίνουμε. Η νέα ΟΑΣΗ κινείται στη λεπτή γραμμή όπου το camp συναντά την αγρύπνια και η τρυφερότητα γίνεται πράξη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να μη ντρέπεσαι για τον εαυτό που υπήρξες/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να μη ντρέπεσαι για τον εαυτό που υπήρξες ― ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Το Παρά Πέντε που επιστρέφει ως pop-camp εξομολόγηση μιας γενιάς, ο queer πυρετός του Heated Rivalry, η απαλότητα της αραβικής ανδρικότητας του Al-Hosni, η ακατέργαστη νεότητα του Sorrenti και τη διαφάνεια του Βασίλη Μπούτσικου σε ένα κοινό νήμα: τις ιστορίες που μας κρατούν όταν η πραγματικότητα γίνεται αφόρητη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ήταν λοιπόν και η Ουμ Καλσούμ λεσβία; Μια νέα ταινία αναζωπυρώνει τη συζήτηση

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήταν λοιπόν και η Ουμ Καλσούμ λεσβία; Μια νέα ταινία αναζωπυρώνει τη συζήτηση

Η κυκλοφορία μιας νέας ταινίας έφερε ξανά στο προσκήνιο ερωτήματα ταμπού γύρω από την ιδιωτική ζωή της πιο σεβαστής πολιτισμικής μορφής της Αιγύπτου, αλλά και γύρω από το τι επιτρέπεται να ειπωθεί γι’ αυτήν.
THE LIFO TEAM
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Αγαπώντας τα αγρίμια της ζωής σου/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αγαπώντας τα αγρίμια της ζωής σου/από τον Πάνο Μιχαήλ

Τι ενώνει έναν σταρ, μια πόλη, ένα κορίτσι, έναν φωτογράφο, μια θεότητα και ένα βλέμμα; Τίποτα. Και τα πάντα. Ο Skarsgård γίνεται queer χώρος από αφέλεια. Η Αθήνα θυμάται το υπόγειό της. Η Corinne Day την εφηβεία όπως ήταν. Ο Hujar μια «τίποτα-μέρα» που έγινε μνήμη. Η Blanchett αλλάζει τον αέρα. Η Schafer τον τρόμο. Η ΟΑΣΗ δεν κυνηγά queer icons, αλλά τη στιγμή που η εικόνα τους σπάει. Γιατί εκεί αρχίζει η αλήθεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Όταν ο κόσμος καίγεται πιο γρήγορα από εμάς/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Όταν ο κόσμος καίγεται πιο γρήγορα από εμάς/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Στο νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ, έξι μορφές γίνονται έξι κάρτες ενός tarot της εποχής:ο Jonathan Anderson που κοιτάζει το μέλλον, η Metropolis που χάνει την queer αφή της, η Greer Lankton που ξαναγεννά το σώμα της, ο Udo Kier που σπάει την εικόνα, ο William E. Jones που βλέπει την ιστορία στα σώματα, και η πρώτη queer γενιά του AIDS που επιστρέφει μέσα από το κείμενο του Βρασίδα Καραλή για να ενώσει όλες τις επόμενες.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ