Σταύρος Ζουμπουλάκης: Παρών!

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Παρών! Facebook Twitter
0

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Παρών! Facebook Twitter
Σταύρος Ζουμπουλάκης


1.

Περιεχόμενο. Κάθε βιβλίο, κάθε πόνημα, κάθε χειρονομία του Σταύρου Ζουμπουλάκη (Συκιά Λακωνίας, 1953) είναι καθαγιασμοί του περιεχόμενου. Λένε κάτι σημαντικό. Και δείχνουν προς το νόημα, πάντα. Εν προκειμένω, ο Ζουμπουλάκης μιλάει/γράφει για μυθιστορήματα που μελέτησε. Και είναι όλα σημαντικά μυθιστορήματα σημαντικότατων συγγραφέων, πολύ διαφορετικών ο ένας από τον άλλον, τόσο ως προς τους τρόπους γραφής όσο και ως προς τα θέματα που πραγματεύονται. Από τη μια ο φερόμενος ως κυνικός και σκληρός Μισέλ Ουελμπέκ και από την άλλη ο πολύς Φίλιπ Ροθ. Από τη μια ο σπαρακτικός Γιόζεφ Ροτ και από την άλλη ο πληθωρικός Γκράχαμ Γκρην. Ο νομπελίστας ποιητής και συγγραφέας Οκτάβιο Πας συγκατοικεί, χάρη στον Ζουμπουλάκη, με τον σοφό παραμυθά Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ. Η τραγική, λεπταίσθητη Φλάννερυ Ο'Κόνορ ανταλλάσσει εδώ χειραψίες με τη σπουδαία αθλήτρια της επιβίωσης Μέριλιν Ρόμπινσον. Εννέα συγγραφείς, δεινοί μυθιστοριογράφοι, δίνουν στον Σταύρο Ζουμπουλάκη αφορμές να ξεδιπλώσει σκέψεις πολύτιμες για το σύμπαν του μυθιστορήματος αλλά και, κυρίως, για το τι σημαίνει να ζεις αναζητώντας παντού τις στιγμές και τις σημασίες που κάνουν τη ζωή θαυμαστή, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.


2.

Μορφή. Ο Ζουμπουλάκης επιλέγει τον λιτό λόγο. Επιμένει να είναι μεστός. Λίγα λόγια και καλά σε κάθε φράση. Διαβάζοντάς τον, θυμάσαι τον Άρη Κωνσταντινίδη, τον μεγάλο αρχιτέκτονα και στοχαστή που κατάφερνε με απλά λόγια να μιλήσει για περίπλοκα ζητήματα. Έτσι πράττει και ο Ζουμπουλάκης: θίγει πολλά και περίπλοκα με σταράτα λόγια, με λέξεις καλοδιαλεγμένες, αλλά πάντα καθημερινές, δουλεμένες, ευρείας κυκλοφορίας, πασίγνωστες. Τα κείμενα στο βιβλίο Υπό το φως του μυθιστορήματος είναι εκτενείς προσευχές, παρακλήσεις, παροτρύνσεις προς όλους μας να μην ξεχνάμε ότι μια ζωή στερημένη από νόημα δεν έχει πλούτο, δεν έχει ουσία, δεν έχει αρμούς, δεν έχει έρμα. Ακόμα κι όταν μιλάει για ένα δαιδαλώδους πλοκής μυθιστόρημα, όπως είναι η Επιχείρηση Σάυλωκ (μτφρ. Σπύρος Βρεττός, εκδ. Πόλις), ο Ζουμπουλάκης καταφέρνει να είναι αφοπλιστικά απλός, διαυγέστατα λιτός στο γράψιμό του. «Οι Εβραίοι είναι καταδικασμένοι», γράφει ο δοκιμιογράφος μας, «να είναι εξαίρεση. Εξαίρεση αιματηρή. Εδώ, άλλωστε, στην αιματηρότητα, στη βία, βρίσκεται το κρίσιμο ερώτημα το οποίο θέτει απαιτητικά ενώπιόν μας η εβραϊκή εξαίρεση, το κατά πόσον, δηλαδή, μπορούμε να υπάρξουμε, ατομικά ή συλλογικά, ως εξαιρέσεις, χωρίς να γινόμαστε αντικείμενο της βίας και του μίσους του άλλου. Πέρα από αυτό, η εβραϊκή εξαίρεση μας αφορά όλους και για έναν άλλο, βαθύτερο λόγο, γιατί εκφράζει μια συγκλονιστική εκδοχή του ανθρώπου, την εκδοχή του ως ύπαρξης επισφαλούς, απειλημένης, αβέβαιης». Σκέψεις συμπυκνωμένης σοφίας, να ο τρόπος και το επίτευγμα του Ζουμπουλάκη.


3.

Συγγραφέας. Ξέρουμε τον συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη από εκείνο το συγκλονιστικό, επίσης γραμμένο με λόγο λιτό, αφήγημα/ντοκουμέντο Η αδερφή μου (εκδ. Πόλις), του 2012. Τον ξέρουμε από την εποχή που διετέλεσε διευθυντής της «Νέας Εστίας», ένα ιστορικό περιοδικό που ο Ζουμπουλάκης ανανέωσε ριζικά και το κοινώνησε σε νέες γενιές συνεργατών και αναγνωστών, από το 1998 έως το 2012. Τον ξέρουμε από την επιμέλεια της κιβωτού ευρυμάθειας και σοφίας, ας επαναλάβουμε τη λέξη «σοφία», που είναι τα Collectanea του Ζήσιμου Λορεντζάτου (εκδ. Δόμος, 2009). Τον ξέρουμε από την καθοριστική συμβολή του στη σειρά δοκιμίων που εκδίδει το Βιβλιοπωλείον της Εστίας, όπου συνυπάρχουν λαμπροί στοχαστές. Τον ξέρουμε από την πάντα ενδιαφέρουσα αρθρογραφία του στην «Καθημερινή». Τον ξέρουμε από τα βιβλία του Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ως άγγελος. Οι θεολογικές προϋποθέσεις της φτερωτής απεικόνισής του (Δόμος, 1992), Ο Θεός στην Πόλη. Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική (Εστία, 2002), Στη σκηνή του κόσμου. Από το Βελιγράδι στην Τεχεράνη (Εστία, 2007), Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτότητα (Εστία, 2010), Ανίερη συγκυβέρνηση (Πόλις, 2011), Η αδερφή μου (Πόλις, 2013), Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (Πόλις, 2013), Ποιος Θεός και ποιος άνθρωπος; Φιλοσοφικά δοκίμια (Πόλις, 2013), Χριστιανισμός της χαράς. Η μαρτυρία του πάπα Φραγκίσκου (Πόλις, 2015). Ξέρουμε ότι εδώ και δεκαετίες αναζητά την ουσία και το νόημα της ζωής σε κείμενα και σε χειρονομίες που συνδέουν τον άνθρωπο με την κοινωνία, που του δίνουν υπόσταση όταν βρίσκεται και πάλλεται και πράττει μαζί με τους άλλους ανθρώπους και όχι αλαζονικά ή τραγικά μόνος. Ξέρουμε ότι έχει στοχαστικό βλέμμα και ηδύ μειδίαμα. Ξέρουμε ότι είναι πολύτιμος. 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ