Μισέλ Φάις

Μισέλ Φάις Facebook Twitter
0
1. ΒίκτορΖερζ. ΥπόθεσηΤουλάγιεφ. Μτφρ.: Τιτίκα Δημητρούλια, Scripta, σελ. 521

ΟΒίκτoρΛβόβιτςΚίμπαλτσιτς(το πραγματικό όνομα του συγγραφέα) μετους «δέκα αλληλοσυμπληρούμενουςπίνακες» -όπωςχαρακτηρίζει τα ισάριθμα κεφάλαια τουβιβλίου- πασχίζεινα φωτίσει ολόπλευρα το ιστορικόυποκείμενο στο βρασμό της στιγμής: ενπροκειμένω το άτομο σ'όλες τις αποχρώσεις του θύτη-θύματοςστη δίνη του Μεγάλου(σταλινικού)Τρόμου.Ο Σερζ, αν καιολοκλήρωσε τομυθιστόρημά του τηνίδια χρονιά που τελείωνε το αντισταλινικήςεπίσης πνοής βιβλίο του ο Άρθουρ Καίστλερ(Μηδένκαι Άπειρο,1940), εντούτοις αυτότυπώθηκεμεταθανάτια(πέθανε το 1947, κυκλοφόρησε είκοσι χρόνιαμετά). Πρόκειται για ένα πολυφωνικό καιεικονοκλαστικά απολαυστικό μυθιστόρημαπου σμιλεύει τους χαρακτήρες και τηνεποχή τους απο την πλευρά της κοινοτοπίαςτου κακού,εξού και αντιμετωπίζει με τσεχοφικήλεπτότητα το σιδερένιο βηματισμό τηςκόκκινηςουτοπίας (κι όχι με στοχαστική βαρυθυμίαή πικρό σαρκασμό όπως ένας αντεστραμμένοςσταλινιστής -ευθύβολοςχαρακτηρισμός του Καίστλερ από τονΡεζίς Ντεμπρέ).

2. ΓιώργοςΧρονάς,Ταποιήματα.1973-2008.Οδός Πανός, 2008, σελ. 278

Στονπαρόντα τόμο συγκεντρώνεται σχεδόν τοάπαν της παραγωγής του ποιητή. Ο Χρονάςεπιβεβαιώνει πως απο το 1973 το ίδιο ποίημαγράφει, το ίδιο ποίημα σμιλεύει και τονσμιλεύει. Άλλοτε ελλειπτικός κι άλλοτεπεζογραφικός, άλλοτε είρων κι άλλοτεελεγειακός. Σεπρώτο επίπεδο ο αναγνώστης διολισθαίνεισε μιασυνθήκη λαϊκής σκηνογραφίας (ιδεολογικόχνάρι των επιγόνων της γενιάς του '30:Χατζιδάκις, Τσαρούχης, Κουν), ωστόσο τοποιητικό υποκείμενο αναζητά τη συνοχήτου κόσμου σ' έναν κρυπτικό λυρισμό,σε μια αισθησιακή επιτυμβιογραφία, σεμια αντεστραμμένη πολιτική ηθική. Οποιητής μπορεί να σαγηνεύεται από τησκοτεινή λάμψη της σπαταλημένης σάρκαςστη μεθόριο των αστικών κέντρων, τοβλέμμα του όμως εκφραστικά γαληνεύειμόνον όταν ο ίλιγγος του σαρκικούρεαλισμού υποχωρεί ή μεταμορφώνεταισε κάτι απόμακρο ή μύχιο, σε κάτιαντιφατικά ιερό.

3. ΚορμάκΜακ Κάρθυ,ΟΔρόμος.Μτφρ.Αύγουστος Κορτώ,Καστανιώτης 2007,σελ.253

ΟΑμερικανοϊρλανδόςσυγγραφέας (Βραβείο Πούλιτζερ 2007) στήνειένα μεταεσχατολογικό αφηγηματικόσύμπαν, όπου ένας πατέρας κι ένας γιοςπεριπλανώνται σε μια κατεστραμμένηχώρα με τελικό προορισμό τη θάλασσα. Σεμια ατμόσφαιρα μεταφυσικού ή πολιτικούθρίλερ ο Μακκάρθυ, εναλλάσσονταςάκρως λιτά και δραστικά αφηγηματικάκαι διαλογικά μέρη, μας αιχμαλωτίζεισε απνευστί ανάγνωση. Στο μυθιστόρημααυτό,που έρχεται από την αρχαιολογία τουμέλλοντόςμας,αισθήματα, ιδέες και λέξεις τελειώνουνόπως το νερό, το φως, ο αέρας.

 

4. ΧάγκενΦλάισερ,Οιπόλεμοι της μνήμης. Ο Β'Παγκόσμιοςπόλεμος στη Δημόσια Ιστορία.Νεφέλη,σελ.626

Το«σύνδρομο» Ρεμπούση και Ορθοκωστά(μυθιστόρημα του Βαλτινού) αποδεικνύειότι ο απόηχος της νεότερης ιστορίας μαςκαθορίζει ακόμη εν θερμώ το δημόσιοβίο. Μάλλον έπρεπε να εμπλακεί έναςΑυστριακόςστην καθ' ημάς ιστορία (διδάσκει Ιστορίαστο Καποδιστριακό) για να μιλήσει νηφάλιακαι αδέσμευτα για την Κατοχή, τον Εμφύλιοαλλά και γενικότερα για τους ιδεολογικούςεμφύλιους και τα χαρακαμώματα της μνήμηςείκοσι χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους(κάτι ανάλογο συνέβηκαι με τον Αγγλοεβραίο Μαρκ Μαζάουερκαι την «πολυπολιτισμική»Θεσσαλονίκη). Έναβιβλίο χρηστικό για να μάθουμε χωρίςδογματικές ή αναθεωρητικές συσκοτίσειςότι ιστορικός δεν είναι ένας απλόςδιαχειριστής του κοινής μνήμης, αλλάκάποιος που αναστατώνει το παρελθόνκαι, κυρίως, αναμετράται με τις αδράνειεςτου καιρού του.

 

 

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ