Κομισιόν: Φορολογικά "ασυμμόρφωτη" η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Κομισιόν: Φορολογικά "ασυμμόρφωτη" η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη Facebook Twitter
2

Αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τον ΦΠΑ χρειάζεται, μεταξύ άλλων, το ελληνικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap),υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας τη χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας τη βάση ΦΠΑ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.


Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, στη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και της δικαιοσύνης. Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για πολλά κράτη-μέλη είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν πρόσφατα να προχωρήσουν σε συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών τους σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Περαιτέρω προκλήσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν το σχεδιασμό συστημάτων φορολόγησης ακινήτων, την προτιμησιακή μεταχείριση του χρέους στη φορολογία εισοδήματος εταιρειών, τη φορολογική συμμόρφωση ιδίως στον τομέα του ΦΠΑ, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών διοικήσεων, και τη βελτίωση της δικαιοσύνης.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πάντως υπάρχει αποτελεσματικότητα και λογική στα μέτρα που παίρνονται. Πχ: Η Γερμανική Hochtief χρωστάει εκατομμύρια ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, άρα υπάρχει πρόβλημα με τον ΦΠΑ άρα 23% τα μακαρόνια, ο καφές και άλλα βασικά τρόφιμα.Όπως και στον φόρο επιχειρήσεων που το μνημόνιο 3 τον θέλει από το 26 στο 28%. Στην Ελλάδα κλείσαν πολλές επιχειρήσεις, επομένως +2% ο φόρος επιχειρήσεων να κλείσουν κι άλλες. Μην τους έχουμε στο περίμενε!