Αίγυπτος: Ο στρατός σκότωσε «κατά λάθος» 12 τουρίστες

Αίγυπτος: Ο στρατός σκότωσε «κατά λάθος» 12 τουρίστες Facebook Twitter
H περιοχή της Μαύρης Ερήμου, κοντά στο σημείο όπου οι τουρίστες δέχτηκαν τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας
0

Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ «κατά λάθος» κατά ομάδας τουριστών, νομίζοντας ότι ήταν τρομοκράτες, και σκότωσαν 12 άτομα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άλλα 10 άτομα τραυματίστηκαν.


Το υπουργείο είπε ότι το επεισόδιο έγινε τη νύχτα, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ασφαλείας από την αστυνομία στην περιοχή της δυτικής ερήμου Αλ Ουάχατ.

«Τέσσερα οχήματα SUV παρατηρήθηκαν σε απαγορευμένη περιοχή και ανοίχτηκε πυρ εναντίον τους. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα καραβάνι Μεξικανών τουριστών. Δώδεκα άτομα, Μεξικανοί και Αιγύπτιοι, σκοτώθηκαν. Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο καταδίκασε την επίθεση στον λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την τραγικό γεγονός και απαίτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα. «Το Μεξικό καταδικάζει αυτές τις πράξεις εναντίον πολιτών μας και έχει απαιτήσει εξαντλητική έρευνα του τι έχει συμβεί», έγραψε στο Twitter.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA πως η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν σε απαγορευμένη περιοχή και χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα χωρίς άδεια. Το κομβόι λάμβανε μέρος σε μη εγκεκριμένο σαφάρι, ανέφερε.

Ο μεξικανός πρεσβευτής Χόρχε Αλβάρες συναντήθηκε με πέντε Μεξικανούς που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο, ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μεξικανικό υπουργείο ανέφερε ότι «απροσδιόριστος» αριθμός πολιτών του δέχθηκαν επίθεση και πως βρίσκεται στη διαδικασία ταυτοποίησης των δύο που σκοτώθηκαν.

Η Αίγυπτος πολεμά μια εξέγερση που έχει κερδίσει έδαφος αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησης του.

Η εξέγερση, την οποία ξεκίνησε ο σύμμαχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς και επιτίθεται σε δυτικούς στόχους.

Νωρίτερα την Κυριακή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση την οποία διέδωσαν υποστηρικτές του στο Twitter λέγοντας ότι απέκρουσε επίθεση του αιγυπτιακού στρατού στη δυτική έρημο.


Αν και η εξέγερση έχει έδρα κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά, επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Τον Αύγουστο, αιγυπτιακό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη δυτική έρημο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη ενώ βρισκόταν σε αποστολή εναντίον ισλαμιστών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως μαχητές που δρουν από τη Λιβύη στη δυτική Αίγυπτο προσπαθούν να σφυρηλατήσουν δεσμούς με τους ισλαμιστές στο Σινά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ