Γουατεμάλα: Προφυλακίζεται ο Πρόεδρος της χώρας

Γουατεμάλα: Προφυλακίζεται ο Πρόεδρος της χώρας Facebook Twitter
0

Την προφυλάκιση του πρώην προέδρου της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, διέταξε  η δικαιοσύνη ενώ είναι σε εξέλιξη ακροαματική διαδικασία για το ρόλο του σε σκάνδαλο διαφθοράς στα τελωνεία της χώρας.

Μόλις χθες ο Μολίνα παραιτήθηκε από το αξίωμα του και παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ενώ οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να του ασκήσουν δίωξη για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πέρες ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση La Linea («η γραμμή»), που αφορά τη δράση ενός κυκλώματος το οποίο επέτρεπε σε εισαγωγικές εταιρείες να μην καταβάλουν δασμούς με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Ο ίδιος ο 64χρονος απόστρατος στρατηγός που ανέλαβε το 2012 υποσχόμενος να καταπολεμήσει το έγκλημα και της διαφθορά, αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο ότι θα τις αντιμετωπίσει «με καθαρή συνείδηση».

Στη χώρα πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή στις οποίες ο Μολίνα δεν θα είχε δικαίωμα έτσι κι αλλιώς να λάβει μέρος αφού το σύνταγμα της Γουατεμάλας επιτρέπει μία μόνο θητεία. Οι αποκαλύψεις φαίνεται να έχουν επηρεάσει το κόμμα του, το κεντροδεξιό LIDER, ο υποψήφιος του οποίου για την προεδρία, ο Μανουέλ Μπαλντισόν, θεωρείτο ο επικρατέστερος με βάση τις δημοσκοπήσεις ως χθες, όμως πλέον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπροστά έχει περάσει ο Τζίμι Μοράλες, ένας γνωστός κωμικός, που συγκεντρώνει το 25% των προθέσεων ψήφου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM