Πρωτοβουλία για συμφωνία μέχρι τις 25 Ιουνίου αναλαμβάνει ο Αυστριακός καγκελάριος

Πρωτοβουλία για συμφωνία μέχρι τις 25 Ιουνίου αναλαμβάνει ο Αυστριακός καγκελάριος Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
1

Πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο την σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών και την επίτευξη συμφωνίας, ανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους προσπάθειες για μια συμφωνία επιμήκυνσης του προγράμματος που θα δώσει ανάσα, όχι μόνο άμεσα, αλλά και για τα επόμενα δύο, τρία και πέντε χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την πλήρη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό, τονίζοντας η κρίση δεν δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. 

Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια λύση, που δεν έχουμε ακόμη, είπε ο Φάιμαν και τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου και να έχουν αποτέλεσμα. Υπόσχομαι, σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι θα σας υποστηρίξω πλήρως, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Γιούνκερ θέλει συμφωνία. Ο χρονικός ορίζοντας, διευκρίνισε ο Φάιμαν, έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να περάσουν την συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους και οι προθεσμίες επιβάλλουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα αναλάβουν τις ευθύνες, είτε να αποδεχθούν μια συμφωνία, είτε να πουν «το μεγάλο όχι στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί πρόσφατα με συγκεκριμένη λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί μια συγκεκριμένη και βιώσιμη λύση. Η κυβέρνηση πρόσθεσε, θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με κριτήριο την βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της πρότασης. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό στις κάλπες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία επιλογή: Λύση, οικονομικά βιώσιμη που να μπορεί να γίνει δεκτή από την κοινωνία και το κοινοβούλιο. Αν όχι πρόσθεσε, τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

«Δεν αποφεύγω να παίρνω αποφάσεις, ούτε πετώ την μπάλα στην εξέδρα», είπε  και σημείωσε ότι αν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός θα αναλάβει το κόστος να φέρει εις πέρας την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, τόνισε, πάλι «εμείς, εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση, θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε ένα μεγάλο όχι στην συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής».

Στην εισηγητική του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών και για το 2015 και για το 2016. Διευκρίνισε τη θέση του ότι δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις στο ΦΠΑ για τρόφιμα και φάρμακα, σημείωσε τη θέση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σταδιακά επισημαίνοντας ότι αυτό θα επιφέρει 2,5 δις ευρώ, αλλά το 2015 η εξοικονόμηση θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Επίσης, χαρακτήρισε ως ακατανόητη την απαίτηση των πιστωτών για μείωση συντάξεων και δήλωσε ότι οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να πάρουν πολιτικές αποφάσεις και σε αντίθετη περίπτωση, να αναλάβουν και την ευθύνη για το κόστος που θα προκληθεί.

Κατά των οριζόντιων περικοπών τάχθηκε και ο Φάιμαν, σημειώνοντας επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα βγεί από την κρίση με υψηλή ανεργία, ανισότητες και με τα κοινωνικά συστήματα να απειλούνται με καταστροφή. «Είναι κυνικοί όσοι λένε ότι ξεπεράσαμε την κρίση στην ΕΕ», είπε. 


Τέλος, ο Φάιμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι πήρε όλες τις πληροφορίες που ήθελε προκειμένου να βοηθήσει να υπάρξει ένας συμβιβασμός που να σέβεται και τις δύο πλευρές. Οι οριζόντιες περικοπές δεν έχουν νόημα, πρόσθεσε τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην κρίση και είναι δική μας ευθύνη για μια διαφορετική πολιτική. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να παταχθούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, η διαφθορά και να καταπολεμηθούν οι αδικίες.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια