Το Βερολίνο έγινε η πρώτη γερμανική πόλη που βάζει πλαφόν στην αύξηση ενοικίων

Το Βερολίνο έγινε η πρώτη γερμανική πόλη που βάζει πλαφόν στην αύξηση ενοικίων Facebook Twitter
2

Πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων έβαλε από τη Δευτέρα το Βερολίνο, η πρώτη πόλη στη Γερμανία που εφαρμόζει σχετικό νόμο που ενέκρινε η βουλή της χώρας τον Μάρτιο. Πρόκειται για μία προσπάθεια να περιοριστούν φαινόμενα ραγδαίας αύξησης του κόστους ενοικιαζόμενης κατοικίας, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Guardian.

Πλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Βερολίνο δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ενοίκιο πάνω από 10% σε σχέση με το μέσο όρο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας ίσχυε ήδη για τους ενοικιαστές με υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά πλέον επεκτείνεται και στα νέα ενοικιαστήρια.

«Το πλαφόν στα ενοίκια είναι πολύ σημαντικό για το Βερολίνο, καθώς η διαφορά μεταξύ του ενοικίου των υφιστάμενων συμβολαίων και των νέων συμβολαίων είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε στον Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ενοικιαστών Βερολίνου, Reiner Wild. «Το άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε 40.000 περισσότερους κατοίκους ανά έτος. Λόγω αυτής της κατάστασης, η στεγαστική αγορά είναι πολύ ισχυρή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια στο Βερολίνο είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει η πόλη προσιτή για τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος. «Δεν θέλουμε να γίνει η κατάσταση σαν το Λονδίνο ή το Παρίσι», όπου όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα αναγκάζονται να βρουν κατοικίες στα προάστια, επισήμανε.

Όσοι ζουν στο Βερολίνο λένε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι η αναζήτηση κατοικίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. «Ψάχναμε για σπίτι σχεδόν έναν χρόνο», λέει ο φοιτητής Βλάσης Τριτάκης, ο οποίος μετακόμισε με τη σύντροφό του Σοφία και το 18 μηνών μωρό τους σε δυάρι διαμέρισμα στην περιοχή Kreuzberg τον Απρίλιο. Αργά ή γρήγορα θα αναζητήσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι και δηλώνουν πως δεν έχουν πολλές ελπίδες απέναντι σε άλλους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Το μέσο κόστος ενοικίασης στο Βερολίνο αυξήθηκε από 5,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2005 σε σχεδόν 9 ευρώ ανά τ.μ. το 2014, σύμφωνα με έρευνα του μεσιτικού γραφείου Jones Lang LaSalle. Τα ενοίκια αυξήθηκαν περισσότερο από 9% μεταξύ του 2013 και του 2014.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό ακριβώς ετοιμαζόμουν να γράψω !!! Τι έγινε ο ελεύθερος ανταγωνισμός; Γιατί όχι και εδώ;Βέβαια το αντεπιχείρημα θα μπορούσε να είναι "εμείς δεν έχουμε οικονομικά προβλήματα, οπότε κάνουμε ότι γουστάρουμε στο κράτος μας".Αλλά και πάλι... ή πιστεύεις στην ελευθερία του ανταγωνισμού ή αναγνωρίζεις ότι δεν είναι πάντοτε καλή και πρέπει να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Δεν γίνεται πότε να πιστεύεις το ένα (για την χώρα σου) και πότε να "πιστεύεις" το άλλο (για τις χώρες των άλλων)