Σόιμπλε: Στην Ελλάδα η λύση του προβλήματος

Σόιμπλε: Στην Ελλάδα η λύση του προβλήματος Facebook Twitter
0

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, τονίζει ότι η μόνη εναλλακτική για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση του νυν προγράμματος και καλεί εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Σόιμπλε τόνισε πως «η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα». «Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (...) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόιμπλε παραπέμπει στο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις και στο ότι πρόκειται για μια εκλεγμένη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό. «Δεν θα ήθελα να ανταλλάξω καθήκοντα με τον Έλληνα συνάδελφό μου, η θέση του δεν είναι εύκολη, αλλά έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση», τονίζει. «Γι αυτό και τους εμπιστευόμαστε ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να απευθύνει κάποια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, διότι, όπως λέει, οι Έλληνες γνωρίζουν το διακύβευμα και παραδέχονται και οι ίδιοι ότι η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. «Τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα», επιμένει, «η Ελλάδα πήρε την περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό θα πρέπει να το πουν οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

Ο  Σόιμπλε αρνείται να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα ήταν εναλλακτική μια ακόμη παράταση του τρέχοντος προγράμματος. «Δεν χρειάζεται να συζητάμε για εναλλακτικές, η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος», δηλώνει κατηγορηματικά. Και όταν τον καλεί ο δημοσιογράφος να τοποθετήσει την Ελλάδα πιο κοντά ανάμεσα σε μια λύση ή σε μια χρεοκοπία ο Σόιμπλε απαντά διπλωματικά: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ακόμη πολλές προσπάθειες για να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να πράξει».

Πηγή: Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM