Πώς να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε

Facebook Twitter
0

Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια: μερικά λατρεύουν το μπρόκολο και τα μαρούλια (το έχω δει με τα μάτια μου), αρκετά παιδάκια είναι καλόβολα και δεν φέρνουν πολλές αντιρρήσεις αλλά η συνηθέστερη περίπτωση είναι παιδιά που τρώνε δύο, το πολύ τρία (ανθυγιεινά) φαγητά και αρνούνται να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο. Τα παρακάλια, οι απειλές και οι φωνές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Τα παιδιά των σεφ είναι επίσης παιδιά, με τις ίδιες παραξενιές. Όμως πρόκειται για γονείς που ασχολούνται με το φαγητό επαγγελματικά, οπότε οι συμβουλές τους ίσως βοηθήσουν τους υπόλοιπους. Μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν στο bon appétit είναι οι εξής:

«Έχουμε δύο μικρά κορίτσια και ανακάλυψα ότι ειδικά το μικρότερο, που είναι δύο χρονών, είναι πιο δεκτική στο να δοκιμάσει κάτι καινούριο όταν συμμετέχει στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε μαζί στη λαϊκή αγορά και όταν γυρνάμε μπαίνουμε όλοι μαζί στην κουζίνα και μαγειρεύουμε. Νομίζω ότι επειδή ποτέ δεν τους δώσαμε «παιδικό» φαγητό, δεν ξέρουν ότι αυτά που τρώνε δεν είναι «παιδικά.»

 

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στη διαδικασία και στο μαγείρεμα. Ανακάλυψα ότι όταν φυτεύουν φαγητό, ή αν βοηθούν στην παρασκευή φαγητού, τότε αυτό το φαγητό το τρώνε.»

 

Πιστεύω ότι το να τρως σε κανονικό τραπέζι με τα παιδιά σου βοηθάει πραγματικά. Υπάρχει αλληλεπίδραση και συζήτηση και φαγητό. Το να τους δίνεις κάτι στο χέρι και να το τρώνε στον καναπέ μόνα τους δεν είναι καλό. Λατρεύω το να μαγειρεύω με τα παιδιά μου. Η συμμετοχή τα κάνει να εκτιμούν το φαγητό.»

 

«Αφαιρέστε τα παιχνίδια από το τραπέζι προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι το τραπέζι είναι για φαγητό, όχι για παιχνίδι. Μην τους προσφέρετε διαφορετικές επιλογές. Κάντε τα να συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Πείτε τους από πού έρχεται το φαγητό, ότι τα κοτόπουλα βγαίνουν από αβγά, ότι το προσούτο είναι από γουρούνια, ότι το γάλα βγαίνει από τις αγελάδες.»

 

«Δώσαμε στα παιδιά μας πολλά διαφορετικά φαγητά από διάφορες χώρες σε πολύ μικρή ηλικία για να τα βοηθήσουμε. Πλέον συμμετέχουν στις αποφάσεις του μενού και τα ενθαρρύνουμε να διαλέγουν μόνα τους τα λαχανικά στην αγορά, όπως και στο να βοηθούν στις προετοιμασίες του φαγητού. Έτσι τείνουν να τρώνε όλο τους το φαγητό και είναι λίγα αυτά που δεν θα δοκίμαζαν!»

Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT