Στο Ευρώ και η Λιθουανία από του χρόνου

Στο Ευρώ και η Λιθουανία από του χρόνου Facebook Twitter
1

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας επανέλαβε τη δέσμευσή της να υιοθετήσει το ευρώ το 2015, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους είχε απειλήσει μάλιστα με παραίτηση εάν η χώρα δεν κατάφερνε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.

Όπως γράφουν τα Νέα, τα δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που αρχικά ζητούσαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ευρώ και απαιτούσαν την αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να υποστηρίξουν την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, τελικά υποχώρησαν.


Ο Λιθουανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος θα ενισχύσει την οικονομία της Λιθουανίας διευκολύνοντας το εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 55% των Λιθουανών δεν φαίνεται να συμφωνεί όμως μαζί του, καθώς είναι αντίθετοι στην υιοθέτηση του ευρώ, όπως βρήκε δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου τον περασμένο Απρίλιο. Επίσης το 60% των Λιθουανών φοβάται ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών μετά την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια