To LOL είναι παλιό όσο ο άνθρωπος (σχεδόν)

Facebook Twitter
0


Όπως κάθε Παρασκευή, ξεκινάμε με την κριτική της εβδομάδας, από την Άννα Κουτσιλοπούλου

Mister Pip του Lloyd Jones

Έχω μεγάλη πίστη στις shortlisted επιλογές των λογοτεχνικών βραβείων Booker. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο «Mister Pip» του νεοζηλανδού συγγραφέα Lloyd Jones, που το 2007 έλαβε το Commonwealth Writer’s Prize, άφησε όμως τις μεγάλες τιμές του Booker στο “The Gathering” της Anne Enright.

Κάτι μου λέει ότι ο «Mister Pip» ξάφνου θα γίνει επίκαιρος, μιας και η όλη ιστορία εξελίσσεται στο νησί Bougainville, της Παπούα – Νέας Γουινέας, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού τ ου από τον υπόλοιπο πολιτισμό, εξαιτίας του πολέμου που φέρνει τους κατοίκους του νησιού στα όρια της φτώχιας και τη μιζέρια της απομόνωσης.

Η αφηγήτρια της ιστορίας, η έφηβη Matilda, διηγείται το πώς ένας περίεργος, λευκός άντρας, που έμενε στο νησί τους, ο κύριος Watts, κατάφερε να αλλάξει τις βασανισμένες ζωές τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, διαβάζοντας καθημερινά στο υποτυπώδες σχολείο του χωριού, τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Charles Dickens.

Υπέροχες εικόνες γεννιούνται μέσα από τη συνύπαρξη των χαρακτήρων του Dickens, του Pip και της Estelle, της δεσποινίδας Haversham και του κύριου Jaggers, που γίνονται ένα με τα παιδιά του χωριού, και καταλαμβάνουν αργά αλλά σταθερά και τη φαντασία των μεγάλων, που γίνονται κι αυτοί με τη σειρά τους κοινωνοί και μαθητές, με τις δικές τους ιστορίες.

Πολλά τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο, το πιο σημαντικό ίσως όμως να είναι εκείνο που τονίζει τη μαγεία της εκπαίδευσης, όταν αυτή δε γίνεται στείρα και υποχρεωτικά, αλλά με πάθος και φαντασία. Εκείνο το μήνυμα που λέει ότι όπου υπάρχει ένα καλό βιβλίο να διδαχθεί, πάντα θα υπάρχει ελπίδα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και όπου υπάρχουν δάσκαλοι πρόθυμοι να καταρρίψουν την κατεστημένη εκπαιδευτική μπουρδολογία, πάντα θα δίνουν σωστά κίνητρα στους μαθητές τους για να βρουν το δρόμο τους.

Πάνω απ’ όλα όμως, η μαγεία του “Mister Pip” κρύβεται στον άγραφο αλλά απαράβατο νόμο της σπουδαίας λογοτεχνίας, που κάνει τον αναγνώστη της δέσμιο των λέξεων και των καταστάσεων που καταγράφει. Εκείνη τη λογοτεχνία που, όπως λέει και ο κύριος Watts: « κάνει τον αναγνώστη να ξεχάσει να αναπνεύσει, ακόμη κι αν το σπίτι του έχει πιάσει φωτιά».

Άννα Κουτσιλοπούλου

I wrote 2U B4

Μοιάζει σαν μήνυμα έφηβου στο Facebook. Είναι όμως από ένα κείμενο που γράφτηκε 130 χρόνια πριν.

Η βρετανική βιβλιοθήκη έκανε τον Αύγουστο μία έκθεση στην οποία παρουσιάζονται κείμενα που ονομάζει «εμβληματική ποίηση». Είναι παραδείγματα συντμήσεων που θεωρούμε ότι ξεπήδησαν τώρα, χάρη στο διαβολικό ίντερνετ, τα γραπτά μηνύματα και την αδιαφορία των νέων. Ε λοιπόν, όχι. Η ανάγκη για συντομία δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της τεχνολογίας - απλώς μας αρέσουν οι σύντομες ερμηνείες.

Στο βιβλίο Txting: The Gr8 Db8, David Crystal αναλύει το θέμα των γραπτών μηνυμάτων και αντικρούει τα επιχειρήματα που λένε πως οι νέες γενιές είναι όλο και πιο αμόρφωτες και ανορθόγραφες, ότι η γλώσσα υποφέρει και χάνεται και τα λοιπά και τα λοιπά.

«Οι άνθρωποι συντομεύουν κοινές εκφράσεις εδώ και αιώνες… η συντο

μογραφία IOU I owe you») είναι γνωστή από το 1618. Βασικά, δεν υπάρχει διαφορά από το μοντέρνο RTHX (("Thank you for the Retweet") και του "SWALK" ("sealed with a loving kiss"), στα γράμματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.»

 

Αυτό δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να συνεχίζετε τα greeklish. Αν και, θα ήταν ενδιαφέρουσα μία σχετική μελέτη. Κινδυνεύει ή όχι η ελληνική γλώσσα από τα greeklish; (Φτάνει να μην τη γράψει ο Κανάκης).

Ένα απολύτως επικίνδυνο σάιτ

Αν αγαπάτε τα βιβλία και έχετε περιθώριο να χάσετε μερικές ώρες, σας το συνιστώ με όλη μου την καρδιά. Αν έχετε δουλειά, καλύτερα να το αφήσετε για άλλη στιγμή.

Το Book Drum συσχετίζει βιβλία με την περιοχή στην οποία αναφέρονται πάνω σε μία διαδραστική υδρόγειο σφαίρα, μία συναρπαστική ιδέα που ταξιδεύει – σε πολλά επίπεδα. Είναι πολύ αναλυτικό, έχει άπειρα λινκς, φωτογραφίες, και είναι ό,τι πρέπει για να διαβάσετε για την αγαπημένη σας χώρα ή περιοχή. Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε ή να διαφωνήσετε.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ