Η νύχτα στα σφαγεία

Η νύχτα στα σφαγεία Facebook Twitter
0

Τα Δημοτικά σφαγεία στην Πειραιώς είναι ένα παράξενο μέρος. Σα να μπαίνεις σε ένα εξοχικό κεντράκι του 50. Εδώ παίζεται η Στέλλα-Travel των Bijoux de Kant.
Πήγαμε μια νύχτα με ζέστη και είχε δροσιά. Ηταν μια παράσταση που σε πήγαινε πίσω και σε έφερνε απότομα μπροστά, στο τώρα με μια γυναίκα, τη Στέλλα, να μιλάει ένα κείμενο που σου φέρνει ανατριχίλα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό το κείμενο το έγραψε η Γλυκερία Μπασδέκη. Βγάζει φωτιές και σε παγώνει, αδυνατείς να μη το προσέξεις. Η Γλυκερία είναι αληθινά ποιήτρια. Είναι ένα κορίτσι ντροπαλό που σου παραδίδει τα εντόσθιά της με τον πιο απλό γλυκό και ωμό τρόπο και σε αφήνει άφωνο.
Ο,τι δικό της διαβάζω, το ξαναδιαβάζω μέσα στην τρέλλα της ημέρας, σαν φάρμακο. Εδώ στη Lifo έχει ένα μπλογκ το Crying Game, το καλύτερό μου. Κάθε φορά που το διαβάζω λέω "τι ωραία που γράφει η Γλυκερία". Μερικές φορές της το λέω και στο facebook, αλλά όχι αρκετές. Κάποια μέρα θα τη γνωρίσω από κοντά. Της ζήτησα από το κείμενό της "Στέλλα-Travel" να μου στείλει ένα κομμάτι που αγαπά. Μου το έστειλε σε πέντε λεπτά. Γιατί έτσι είναι η Γλυκερία. Θα ήθελα να τη γνωρίσετε κι εσείς. Το αίτημα φιλίας που της έκανα ένα πρωινό του χειμώνα είναι από τα πιο ειλικρινή της ζωής μου.

ΣΤΕΛΛΑ TRAVEL-η γη της απαγγελίας
ANΤΩΝΗΣ/
...η Στέλλα,εντάξει, μου άρεσε....πολύ ωραία γυναίκα-αλλά μέχρι εκεί..τι να την παντρευτώ πήγαινα;..δεν πάμε καλά..ούτε να την πηδήξω,ούτε καύλες,ούτε ανάγκες είχα... Θεά,ξεθεά και τι;..μια βόλτα παρακάτω χίλιες Στέλλες...και νεότερες...τι νεότερες,του Γυμνασίου,του Δημοτικού πες,μαθήτριες με την τσάντα...τσάντα κανονική,του σχολείου,όχι τη μουρλοτσάντα της άλλης ...αυτό κυρίως..όχι μουρλές...μου την έπεσε κανονικά η δεσποινίς ...καυλωμένος δεν μπήκα και καυλωμένος βγήκα...μου σηκώθηκε,αμαρτία δεν παίρνω...εγώ αλήθειες λέω κι αλήθειες πληρώνω,μου σηκώθηκε Θεέ μου,κάψε με γιατί μου σηκώθηκε........
(σταματά,παίρνει ανάσες,σηκώνεται απ' την καρέκλα)
.....δε μ' αρέσει εδώ,δε μ' αρέσει εδώ ,δεν ξέρω τι είναι εδώ..σαν στρατός και σαν τρελλάδικο είναι, μουρμουρητά και κλάμματα...δεν ξέρω που μ' έβαλαν..στην πτέρυγα με τα μωρά με ρίξανε ,τέτοια κλάμματα,μωρουδίστικα,ουά ουά ουά,μα μά,μα μά,μα μά επίτηδες ,να τρελλαίνεσαι και να μη θυμάσαι....όλα τα θυμάμαι εγώ...τίποτε δεν καταφέρνουν οι κερατάδες εδώ μέσα...όλο το Μητέρα να φέρουν εμένα δε θα με τρελλάνουν..όλα τα θυμάμαι..... ουά ουά ουά,μα μά,μα μά,μα μά..σκάστε ρε μούλικα,το μουνί της μάνας που σας πέταξε ,σκάστε,πεθάνατε,πεθαμένα σκατομωρά είστε,δεν έχει μανούλες εδώ,το σκασμό σας βγάλτε,δεν έχει βόλτες με το καρότσι,δε θα μεγαλώσετε βλαμμένα,ούτε σχολείο,ούτε γκόμενες,ούτε καύλες..εκεί ουά ουά,μα μά,μα μά-πεθαμένα σκατόπαιδα,σας θάψανε,λυώσατε,έκανε άλλα παιδιά η μανούλα,πηδιέται με το μπαμπά η μανούλα και χύνει..σας ξέχασε η μανούλα βλαμμένα ,ουά ουά,ουά ουά ...σκάστεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε


ΜΑΡΙΕΤΤΑ/
... περνούσαν μυροφόρες,επιτάφιοι....τρεις ώρες στο παγκάκι, στη Μητρόπολη μπροστά,στον κόσμο.....φιλιά , φιλιά,όλο φιλιά,έτρεχαν σάλια,είπα θα πεθάνω,εκεί πνιγμένη θα με βρουν μέσα στα σάλια... από τη Λάρισα ερχόταν,Λαρισαίος, στο τεταρτάκι με τη μηχανή,πετούσε,αεροπόρος,στρατηγός..... δυο χρόνια Bόλος-Λάρισα,Λάρισα-Βόλος, σχολείο,αγγλικά δεν πάτησα..... ήθελα να πεθάνω ,να με θάψει...μ' έστησε Πασχαλιάτικα με τη λαμπάδα, περίμενα,περίμενα....σα να πλημμύρισαν τα πόδια μου,ανέβαιναν νερά,δεν ήρθε,θα πνιγόμουν, ως το λαιμό ανέβηκαν....δεν ήρθε,για πέντε χρόνια τον περίμενα.....τώρα Μαρούσι ,στον Παράδεισο.. γυναίκα , γάτος...πιο πολύ τον γάτο αγαπάει..τα μαθαίνω,ρωτάω και μαθαίνω..να με θέλει ήθελα,δεν ήθελε..καθόλου όμως,εγώ πολύ,ψοφούσα,στα πατώματα...να βγαίνω απ' την πόρτα,όχι απ' το παράθυρο του'λεγα,δεν απαντούσε,έφυγε,δεν ήρθε....στα δέκα χρόνια και δεν έρχεται...πονούσα,σπάραξα...πονάω, κούτσαινε λίγο,το δεξί,σαν τον αρχάγγελο, σαν εκατόνταρχος,ο πιο ωραίος,όλα μου τα τραγούδια για το δεξί που έσερνε,για το κουτσό τα λέω ακόμα........να τον πονέσω θέλω,να πονέσει,να πλαντάξει,να χτυπιέται....να του το φαρμακώσω το γατί ........να ζήσει αυτός και να του φαρμακώσω το γατί.....

ΣΤΕΛΛΑ/

...να κι η Μαριέττα μας το ξέρει,σ' αγαπούσα...κι εγώ σ' αγαπούσα..αλλά,αλλά...κανένας πριν δε μου'γραψε ποιήματα,μπούρδες ξεμπούρδες κάθησες και τα'γραψες,κανείς δεν μ' έβαλε να του λέω πώς μεγάλωσα,πού μεγάλωσα,ποιος με ρώτησε για το Βόλο βρε;..κανείς,κανείς!!κανείς δεν τα'σκασε για μικρόφωνο,κανείς νοίκι,κοινόχρηστα,τα σκατά μου μέσα...κανείς γαμώ την τρέλλα μου δε μου'φερνε σερβιέττες και ντεπόν και κολοβιταμίνες να στυλωθώ....κανείς δεν πέθανε για πάρτη μου.......αλλά,αλλά...δε σ' αγαπάω πια,δε σε θέλω,έτσι,μην το ψάχνεις,τελείωσε,τελειώνουν αυτά,δεν είναι για χόρταση...πεθαίνουν οι άνθρωποι,συνέχεια πεθαίνουν....και να σου πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς;...θ' αγαπήσω κι άλλον μετά από σένα,έτοιμο τον έχω,έρχεται,τον μυρίζω,είμαι σκύλα σ' αυτά,υγραίνεται η μύτη μου...θα τον αγαπήσω όσο δε με παίρνει..και θα τον αφήσω κι αυτόν Αλεκάκι...ο κακός χαμός θα γίνει..μπλέξιμο χοντρό σου λέω..θα το σκάσω πάλι Αλέκο...θα το σκάσω..σε παρηγορώ τώρα,ε; πες,πες...σε παρηγορώ,ε;...

Φωτο: Πάνος Μιχαήλ

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ