Μελαγχολική αριστερά

Μελαγχολική αριστερά Facebook Twitter
Πόσο απέχουν οι απαντήσεις που δίνουν οι κομματικοί φορείς σε βασικά πράγματα που έχει άμεση ανάγκη η κοινωνία, ώστε ο καθένας να διεκδικεί την απόλυτη αλήθεια της δικής του πρότασης, την οποία θεωρεί μοναδική; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ στην αριστερά, ακόμα και διευρύνοντας τον όρο και περιλαμβάνοντας και αυτό που σχηματικά ονομάζεται στη χώρα μας κεντροαριστερά, δεν μπορούν παρά να προκαλούν βαθιά θλίψη και μελαγχολία. Δεδομένου ότι ακόμα και οι πιο νηφάλιοι υποστηρικτές της κυβέρνησης στις ιδιωτικές τους συζητήσεις διατυπώνουν ισχυρές ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτή πορεύεται και ιδιαίτερα τις ισχυρές δόσεις αλαζονείας που εκπέμπει, ενώ η επιρροή και η αποδοχή της στην κοινωνία, αντικειμενικά και βάσει όλων ανεξαιρέτως των μετρήσεων, υποχωρεί, παρακολουθούμε ένα κατακερματισμένο σκηνικό που το σκεπάζουν σύννεφα μεσσιανισμού, μικροφιλοδοξιών, επικράτησης ομάδων για μικροεξουσίες και λογικές ιδεολογικής καθαρότητας. Μάλιστα, βλέπουμε ένα συνεχές και ανελέητο κυνήγι για οφίτσια, λες και κάποιων ο αυτοσκοπός είναι η διατήρηση βουλευτικών ή άλλων θέσεων εξουσίας στο διηνεκές.

Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, η κοινωνία, όπως επιβεβαιώνουν όλα τα στοιχεία, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα άλλοτε αυτονόητα όσον αφορά την καθημερινή επιβίωση, το διεθνές περιβάλλον τυλίγουν γκρίζα σύννεφα, οι περισσότεροι πολίτες αναζητούν μια καλύτερη προοπτική, ένα έστω ελάχιστα καλύτερο αύριο από αυτό που βιώνουν, ενώ παράγοντες και παραγοντίσκοι της αριστεράς και της κεντροαριστεράς μοιάζει να έχουν ταμπουρωθεί μέσα στα μικρής ή ελάχιστης επιρροής κομματικά τους καβούκια και να προσδοκούν να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο.

Tι διαφορετικό έχουν να προτάξουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, το επικείμενο κόμμα Τσίπρα ή όποιος άλλος τοποθετείται σε αυτόν τον χώρο ώστε να δοθούν μερικές κοινές απαντήσεις;

Προτάσσουν τις μικρές ή μεγαλύτερες φιλοδοξίες τους, επιδιώκουν την επιβολή στους υπόλοιπους και επικαλούνται ιδεολογικές διαφορές, λες και το παιχνίδι εξουσίας στο οποίο συμμετέχουν για πολλά χρόνια δεν προϋποθέτει γενναίες εκπτώσεις. Έτσι, αφήνουν τη δεδομένη και συνεχώς διογκούμενη διαμαρτυρία μεγάλων ομάδων της κοινωνίας να οδηγηθεί είτε στην ιδιώτευση, με πρωτοφανή ποσοστά αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες, είτε να πέσει θύμα ενός ακροδεξιού λαϊκισμού που ολοένα αυξάνεται.

Αναρωτιέμαι τι διαφορετικό έχουν να προτάξουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, το επικείμενο κόμμα Τσίπρα ή όποιος άλλος τοποθετείται σε αυτόν τον χώρο ώστε να δοθούν μερικές κοινές απαντήσεις σε πέντε βασικά πράγματα που έχει άμεση ανάγκη η κοινωνία, όπως η ακρίβεια, τα ενοίκια, η δικαιοσύνη, τα ατομικά δικαιώματα, γενικώς η λειτουργία των θεσμών και ελάχιστα ζητήματα ακόμα. Πόσο απέχουν οι απαντήσεις που δίνουν όλοι αυτοί οι κομματικοί φορείς σχετικά ώστε ο καθένας να διεκδικεί την απόλυτη αλήθεια της δικής του πρότασης, την οποία θεωρεί μοναδική;

Δεν αναφερόμαστε σε κάτι επαναστατικό, εξάλλου ούτε οι καιροί προσφέρονται ούτε αυτοί στους οποίους αναφερόμαστε το επικαλούνται· συνειδητά μετέχουν σε ένα παιχνίδι εξουσίας με συγκεκριμένους όρους τους οποίους όλοι έχουν αποδεχτεί. Οι περισσότεροι μάλιστα μετείχαν σε ανώτερες θέσεις εξουσίας, διαχειρίστηκαν τις τύχες μας, δεν είναι πολιτικά «αμόλυντοι» για να διεκδικούν ένα είδος ιδεολογικής καθαρότητας όπως εκείνη της αριστεράς που επικαλέστηκαν κάποτε. Είναι συμμέτοχοι στο παιχνίδι της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με τους όρους που αυτό παίζεται στη χώρα μας.

Αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο στο συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό που ζούμε και το οποίο δεν έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα αλλά έχει παγιωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, είναι πως κανένας από αυτούς τους συγκεκριμένους φορείς δεν έχει προοπτική να βρεθεί στην κυβέρνηση όσο οι φορείς αυτοί λειτουργούν αυτόνομα. Αυτό μπορούμε να το εικάσουμε βάσιμα και για το επικείμενο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, η προοπτική του οποίου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα τα πλήθη, σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον που να το καθιστά απειλή για τη Νέα Δημοκρατία. Αν πιστέψουμε τις ίδιες δημοσκοπήσεις, θα ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Η οποία δεύτερη θέση έχει θεαματική απόσταση από την πρώτη.

Αυτό που δεν θέλουν να δουν, γιατί οι προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες δεν τους το επιτρέπουν, είναι πως και στη χώρα και διεθνώς οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Και σε αυτές, οι επιλογές είναι συγκεκριμένες αν θέλεις να συμμετέχεις στο παιχνίδι εξουσίας. Είτε ακολουθείς τις προσωπικές/κομματικές στρατηγικές, όπως συμβαίνει σήμερα, είτε τις παραμερίζεις για ένα κοινό πρόγραμμα βασικών σημείων, ένα σύγχρονο λαϊκό μέτωπο που συγκροτήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ