«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Η Αναστασία έχει βαλθεί να κάνει viral τα αλβανικά γλυκά στους Έλληνες Facebook Twitter
Τα γλυκά απέκτησαν τόση φήμη που καθημερινά φτάνουν στο Κερατσίνι άνθρωποι από παντού για να τα δοκιμάσουν. Φωτ.: Άκης Κατσούδας/LIFO
0

Αν χρησιμοποιείς το TikTok, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις πέσει τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα πάνω στην Αναστασία. Στέκεται, σχεδόν πάντα, όρθια, φοράει την ποδιά της και στον πάγκο μπροστά της έχει ένα αλβανικό γλυκό. Καθένα από αυτά τα δημιουργεί μόνη της, από το μηδέν. Δεν της αρέσει να χρησιμοποιεί έτοιμα μείγματα, θέλει όλα τα υλικά να είναι φρέσκα και αγνά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ξημεροβραδιάζεται στο μαγαζί για να βγάλει όλες τις παραγγελίες.  

Τη συναντήσαμε στη βάση της, στο αρτοποιείο Ήπειρος, στο Κερατσίνι. Φτάνουμε σε ώρα αιχμής. Ο πάγκος της Αναστασίας Τσάτσου είναι γεμάτος με γλυκά κάθε λογής: τριλέτσε, κουλάτς, ραβανί, μπομπόνες και τούρτες, πολλές τούρτες. Τις λένε ταμπός, που στα αλβανικά σημαίνει «ψηλός». Πίσω της υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία, με εκείνη και τον αδερφό της, μωρά ακόμη, στον φούρνο.  

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ μέσα. Όταν είχαμε πολλές παραγγελίες σηκωνόμουν το πρωί, ερχόμουν στον φούρνο, δούλευα, πήγαινα στο σχολείο και γυρνούσα πάλι για να πιάσω την απογευματινή μου βάρδια. Εδώ έκανα τα μαθήματά μου. Και όλες οι απουσίες που είχα ήταν τελευταία ώρα από το σχολείο. Έφευγα νωρίτερα για να έρθω εδώ», θυμάται η Αναστασία.  

«Με αυτά τα γλυκά μεγάλωσαν οι γονείς μου. Είναι οι παιδικές τους αναμνήσεις. Ξέρεις τι σημαίνει να έρχονται γιαγιάδες δακρυσμένες και να σου λένε ότι τους θύμισες τη δικιά τους μαμά; Σε γονατίζει αυτό. Αυτά τα γλυκά νομίζω ότι θα με ακολουθούν για μια ζωή». 

Γελάει όταν ακούει ότι πλέον είναι μία από τις διάσημες φιγούρες του ελληνικού TikTok. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι από τη στιγμή που τα βιντεάκια της στα social media συγκεντρώνουν ακόμη και 600.000 προβολές. «Το ξεκίνησα τυχαία. Μου το πρότεινε μια συνεργάτιδα που παίρνει ψωμιά από τον φούρνο. Μου άρεσε ως ιδέα. Είπα στον εαυτό μου ότι θα το δοκίμαζα για έναν μήνα. Αν δεν μου άρεσε, θα το σταματούσα. Δεν θα ερχόταν και η καταστροφή», παραδέχεται. 

Το περιεχόμενο που είχε στο μυαλό της ήταν πολύ συγκεκριμένο: ήθελε να μάθει στο ελληνικό κοινό τα αλβανικά γλυκά. Έτσι, λοιπόν, άρχισε να τα παρουσιάζει ένα-ένα ξεχωριστά. Ξεκίνησε με το τριλέτσε. Αυτό ήταν από τα μόνα που είχε προλάβει να δοκιμάσει, προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική.  

«Το τριλέτσε είναι ένα παραδοσιακό αλβανικό γλυκό. Στα ελληνικά σημαίνει “τρία είδη γάλακτος”. Επειδή τότε δεν είχαν πολλά υλικά, έπαιρναν το γάλα από το χωριό, έφτιαχναν το παντεσπάνι και από πάνω έριχναν την καραμέλα. Χρησιμοποιούσαν λίγα υλικά. Το ίδιο και η αλβανική τούρτα. Η μόνη της διαφορά με την ελληνική είναι ότι έχει μαρέγκα, αυγό, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, που η Αλβανία έχει πολύ νόστιμους – και κεράσια», λέει η Αναστασία.  

«Τα αλβανικά γλυκά έχουν αυτό το χαρακτηριστικό: είναι απλά, γι' αυτό είναι και τόσο νόστιμα. Εμείς, τώρα, που σπουδάζουμε σύγχρονη ζαχαροπλαστική, έχουμε όλες τις γκουρμεδιές. Μπορώ να πάω εγώ σε ένα οποιοδήποτε ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα και να τους πω ότι θα φτιάξω τούρτα με μαρέγκα; Θα με περάσουν για τρελή, γιατί εδώ τη χρησιμοποιούμε κυρίως για παρασκευές. Θα κάνουμε ένα μπισκουί, βέβαια, ένα παντεσπάνι με βάση τη μαρέγκα, αλλά συνήθως δεν θα το βάλουμε μέσα σε ένα γλυκό», συνεχίζει.  

Υπάρχει επίσης το κουλάτς, ένα μπισκότο που μοιάζει με τον δικό μας κουραμπιέ, το οποίο συνήθιζαν να τρώνε μόνο τα πλούσια παιδιά παλιά στα αλβανικά σχολεία για να ξεχωρίζουν από τα φτωχά, το ραβανί, που μοιάζει πολύ με τον χαλβά Φαρσάλων, το ζουπ, ένα μπολάκι με διάφορες κρέμες, και τα μπομπόνε, ένα κέρασμα που φτιάχνεται μόνο από βούτυρο, γάλα και ζάχαρη και το κερνούσαν κυρίως σε αρραβώνες και τα Χριστούγεννα.  

Η Αναστασία έχει βαλθεί να κάνει viral τα αλβανικά γλυκά στους Έλληνες Facebook Twitter
Η μητέρα της δεν ήθελε να την αφήσει να ασχοληθεί με το επάγγελμα. Φωτ.: Άκης Κατσούδας/LIFO

Τα γλυκά απέκτησαν τόση φήμη που καθημερινά φτάνουν στο Κερατσίνι άνθρωποι από παντού για να τα δοκιμάσουν. «Έχουν έρθει να ψωνίσουν από το Λονδίνο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία. Μου στέλνουν μηνύματα. Είναι ένας κύριος που ξεκινά κάθε εβδομάδα από την Πάτρα για να πάρει τριλέτσε», προσθέτει η Αναστασία.  

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή της. «Με αυτά τα γλυκά μεγάλωσαν οι γονείς μου. Είναι οι παιδικές τους αναμνήσεις. Ξέρεις τι είναι να έρχονται γιαγιάδες, δακρυσμένες, και να σου λένε ότι τους θύμισες τη δικιά τους μαμά; Σε γονατίζει. Αυτά τα γλυκά νομίζω ότι θα με ακολουθούν για μια ζωή». 

Έτσι κάπως ξεχνάει όλα τα αρνητικά και κατά βάση ρατσιστικά σχόλια που έχει λάβει όλον αυτόν τον καιρό στα social media, κυρίως το πρώτο διάστημα. «Στην αρχή μού έγραφαν “σήκω και πήγαινε στην Αλβανία” και “τι δουλειά έχεις εδώ”, που εγώ εδώ γεννήθηκα, στην Ελλάδα, εδώ μεγάλωσα, εδώ πληρώνω φόρους. Με πείραζαν πολύ και δεν σου κρύβω ότι σκέφτηκα να τα παρατήσω. Αλλά με στήριξαν πολύ οι δικοί μου οι άνθρωποι και το συνέχισα. Και πλέον υπάρχει αρκετός κόσμος που μπαίνει και απαντάει εκείνος στα ρατσιστικά τους σχόλια».  

Στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα είναι η οικογένειά της, ο μπαμπάς της, η μαμά της, ο αδερφός της. Η ίδια νιώθει περήφανη για το πώς μεγάλωσε και τον κόπο που έχουν ρίξει οι δικοί της για να τα καταφέρουν. «Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στην Ελλάδα. Η μαμά μου ήρθε στα 17, ο μπαμπάς μου στα 25. Γεννήθηκα πεντέμισι μηνών και τράβηξαν μεγάλο λούκι οι γονείς μου, γιατί δεν ήξεραν καλά τη γλώσσα. Να είναι καλά η παιδίατρος, γιατί μπορεί να μη ζούσα τώρα».  

Η Αναστασία έχει βαλθεί να κάνει viral τα αλβανικά γλυκά στους Έλληνες Facebook Twitter
Τα αλβανικά γλυκά έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, είναι απλά, γι' αυτό είναι και τόσο νόστιμα. Φωτ.: Άκης Κατσούδας/LIFO

«Στην αρχή δούλευαν σε ένα σουβλατζίδικο στην Αθήνα. Κάποια στιγμή είδαν μια αγγελία ότι νοικιαζόταν ένα μαγαζί εδώ μέσα στο στενό. Ο μπαμπάς μου είχε κάνει και ένα διάστημα σε φούρνο και είχε μάθει τη δουλειά. Έτσι, λοιπόν, πήραν την απόφαση να φτιάξουν τον δικό τους. Παράλληλα, βέβαια, τα βράδια συνέχιζαν να δουλεύουν στο σουβλατζίδικο. Για μια εβδομάδα, δεν είχε πατήσει άνθρωπος. Τους φτύνανε, επειδή ήρθαν Αλβανοί και άνοιξαν μαγαζί στη γειτονιά», θυμάται. 

Ο πρώτος πελάτης τελικά μπήκε μετά από έναν μήνα. Πήρε μια φρατζόλα ψωμί και ένα κιλό βουτήγματα. Με τον καιρό, ο κόσμος τούς εμπιστεύτηκε και το μαγαζί άρχισε να πηγαίνει όλο και καλύτερα. Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια η οικογένεια άνοιξε πέντε φούρνους στην Αθήνα. Πλέον όμως έχει αυτόν στο Κερατσίνι και έναν ακόμη στο Παλαιό Φάληρο, που είναι και το εργαστήριο. 

Η μητέρα της δεν ήθελε να ασχοληθεί η Αναστασία με το επάγγελμα. «Όταν της είπα ότι θέλω να σπουδάσω ζαχαροπλαστική δεν μου μιλούσε ούτε κι εγώ ξέρω για πόσο καιρό. Ήξερε τις δυσκολίες της δουλειάς και κυρίως τα δύσκολα ωράρια, κυρίως στις γιορτές, που πρέπει να είσαι εκεί από το πρωί ως το βράδυ», εξηγεί. Τελικά, όμως, το αποδέχτηκε.  

Ευγνωμονεί τον δάσκαλό της, τον σεφ Γιώργο Πότση, καθώς πιστεύει ότι χωρίς αυτόν ίσως να μην είχε καταφέρει να κάνει σχέδια για το μέλλον. Πλέον σκοπεύει να ανεβάζει περισσότερα χιουμοριστικά και όχι αμιγώς ζαχαροπλαστικά βίντεο, ενώ θέλει κάποια στιγμή να ανοίξει το δικό της μαγαζί.  

Παράλληλα, ταξιδεύει και μαζεύει συνταγές με γλυκά από κάθε χώρα. Έχει πάει αρκετές φορές και στην Αλβανία. Ποια, όμως, θεωρεί ότι είναι τα καλύτερα; «Ε, ωραία, είναι και εκείνα, αλλά όχι σαν τα δικά μου», καταλήγει γελώντας και επιστρέφει στη δουλειά.

Αρτοποιεία Ήπειρος: λεωφόρο Σαλαμίνος 213, Κερατσίνι / Παρθενώνος 14, Π. Φάληρο

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ