ΔΝΤ: «Τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα»

ΔΝΤ: «Τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα» Facebook Twitter
2

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά και χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5-9,5 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016 διαπιστώνει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ζητά πρόσθετα μη προσδιορισμένα μέτρα, στοχευμένες απολύσεις, και μονιμοποίηση του έκτακτου τέλους αλληλεγγύης, ενώ εκτιμά ύφεση στο 4,2% φέτος και υψηλότερη ανεργία 26,6%.

Τα  νέα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Ταμείο είναι ύψους 2 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-16 ενώ εκτιμά ότι το 2014 θα πρέπει να ληφθούν «μη προσδιορισμένα» μέτρα ύψους 1,7 δις για να επιτευχθεί ο νέος δημοσιονομικός στόχος. Το 2015 μέτρα ύψους 2,8 δις, σωρευτικά δηλαδή το 20126 μέτρα ύψους 3,9 δις ευρώ. .Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προκύψουν σύμφωνα με το ΔΝΤ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το χρηματοδοτικό έλλειμμα που προσδιορίζεται στην έκθεση είναι ύψους 7,1 δις από το 2015  και 2,5 δισ. ευρώ, το 2016, δηλαδή συνολικά 9,6 δισ. ευρώ.

Για το χρέος προβλέπει ότι θα αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Οριακή ανάκαμψη 0,6% προβλέπεται για το 2014 και κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,7% το 2016 ενώ στη συνέχεια εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί ως το 2020.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή μείωση των μισθών και προβλέπεται νέα συρρίκνωση τους 6,6% για φέτος με οριακή μείωση του πληθωρισμού και μείωση των επενδύσεων το 2013. Από το 2014 βλέπει ανάκαμψη τους.

Για τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα το ΔΝΤ σημειώνει ότι μόνο 200 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 ενώ ο στόχος ήταν 15.000.

Ασκείται κριτική σε αποτυχίες, όπως οι αποκρατικοποιήσεις αναφέροντας ότι οι «πολιτικές αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές».  

Κριτική ασκείται επίσης στην αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Επικρίσεις υπάρχουν και για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αλλά σε γενικές γραμμές σημειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν, όπως και οι κίνδυνοι απόκλισης του προγράμματος. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια