ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ οι οπισθοδρομικές παραστάσεις και το λούμπεν πολυθέαμα που χαρακτηρίζει τον δημόσιο βίο. Και πάλι όμως, ήταν συγκλονιστικές (πάντα με μια ιδέα cult διαστροφής) οι εικόνες από την εκδήλωση για την «τεχνητή νοημοσύνη» στο Ωδείο Αθηνών, κατά την οποία τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός για το μείζον αυτό τεχνολογικό και υπαρξιακό ζήτημα. Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή της Τεχνητής Νοημοσύνης, διαβεβαίωσε το σκούρο μπλε κοινό της εκδήλωσης, το οποίο έμοιαζε να αποτελείται αποκλειστικά από επιφανή στελέχη της κυβερνητικής παράταξης σε πλήρη απαρτία.
Ανάμεσά τους πρώην αρχηγοί και νυν βαρόνοι που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο σα να επρόκειτο για πεδίο εσωκομματικών λογαριασμών και ζυμώσεων και όχι για την παρουσίαση της έκδοσης «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και κράτος δικαίου», επιμελητής της οποίας είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε, υπό την ιδιότητα του υπουργού παιδείας, ότι «η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι τα αρχαία ελληνικά». (Όταν πραγματωθεί το εφιαλτικό σενάριο του Terminator και έρθουν οι μηχανές της τεχνητής νοημοσύνης να μας φάνε, εμείς θα τους πούμε «άκουσον μεν, πάταξον δε» και θα την γλιτώσουμε).
Ήταν ένα γεγονός χαρακτηριστικής γραφικότητας, το οποίο όμως αναμένεται να ξεπεραστεί και μάλιστα από κάτι άλλο, ακόμα πιο γραφικό. Και μάλιστα πολύ σύντομα.
Είχε την αίσθηση όμως κανείς ότι το θέμα και το είδος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε, παρότι κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως η «εγκάρδια συνάντηση» Μητσοτάκη-Καραμανλή ήταν κι αυτή ένα προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και το όλο event έμοιαζε με deep fake παραγωγή, στημένη για να δείξει πόσο «το έχει» η κυβέρνηση με τις προκλήσεις του μέλλοντος – παρά την ηλικιακή σύνθεση του ακροατηρίου – αλλά κυρίως για να τροφοδοτήσει με μικροπολιτική σπέκουλα παλαιάς κοπής τα παραδοσιακά μέσα, που φυσικά δεν ασχολήθηκαν με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (κι ας απειλεί άμεσα την ίδια τους την λειτουργία και την ύπαρξη), αλλά επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στη σημασία της «ηχηρής» απουσίας του Α. Σαμαρά από αυτό το υψηλής προσέλευσης νεοδημοκρατικό σουαρέ.

Ήταν ένα γεγονός χαρακτηριστικής γραφικότητας, το οποίο όμως αναμένεται να ξεπεραστεί και μάλιστα από κάτι άλλο, ακόμα πιο γραφικό. Και μάλιστα πολύ σύντομα. Όπως μαθαίνουμε, μεθαύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίο του Άρεως, θα πραγματοποιηθεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών η τελετή των αποκαλυπτηρίων «του πρώτου αγάλματος στην Ελλάδα αφιερωμένου στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες». «Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας». Άχαστο, που λένε. Λογικά, το cringe θα χτυπήσει κόκκινο. Σπάνια πάντως έχω υπάρξει τόσο περίεργος για κάτι όσο για την μορφή που θα έχει αυτό το «μνημείο στους μικρομεσαίους».