Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Facebook Twitter
© Γιάννης Καρλόπουλος
0

Η Νίσυρος εντάχθηκε επίσημα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, μαζί με τις γειτονικές νησίδες Στρογγυλή, Περγούσα, Παχειά και Κανδελιούσα. Πρόκειται για μια κορυφαία διεθνή διάκριση, που αναδεικνύει τον σπάνιο φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού, κατατάσσοντάς το πλέον στους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς.

Με το ενεργό ηφαίστειο, τους εντυπωσιακούς κρατήρες και τις ιαματικές πηγές της, η Νίσυρος αποτελεί ένα ανοιχτό εργαστήριο φυσικών διεργασιών και ένα μοναδικό γεωλογικό μωσαϊκό. Η γεωλογική κληρονομιά του νησιού, αποτέλεσμα χιλιάδων ετών ηφαιστειακής δραστηριότητας, αναγνωρίζεται πλέον επίσημα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Ο Δήμος Νισύρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», της Πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργάστηκαν συστηματικά για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας που κατατέθηκε το 2021. Σημαντικό ρόλο είχαν επίσης οι «Διάλογοι της Νισύρου» και οι συναντήσεις με προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος.

Η αναγνώριση της UNESCO ανοίγει νέους δρόμους για την αειφόρο ανάπτυξη της Νισύρου. Ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, το νησί θα αποτελέσει πλατφόρμα για τον γεωτουρισμό, την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ θα ενθαρρύνει συνεργασίες με άλλα ελληνικά και διεθνή γεωπάρκα. Παράλληλα, η διάκριση συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου – από την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις μέχρι την ηφαιστειακή ιστορία που καθορίζει τη ζωή των κατοίκων.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, χαρακτήρισε τη διάκριση ως «μήνυμα εμπιστοσύνης, προοπτικής και σεβασμού» και τόνισε πως η Νίσυρος μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο αειφορίας στο Αιγαίο. «Με πίστη και όραμα μπορούμε να πετύχουμε στόχους με παγκόσμιο αντίκτυπο», υπογράμμισε, καλώντας φορείς και πολίτες να συνεχίσουν τη συλλογική προσπάθεια για το μέλλον του νησιού και των ακριτικών νησιών.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο για τον «θυμωμένο» και σπάνιο αγριόγατο των Ιμαλαΐων

Περιβάλλον / Πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο για τον «θυμωμένο» και σπάνιο αγριόγατο των Ιμαλαΐων

Ο αγριόγατος Παλλάς είναι ένα από τα λιγότερο μελετημένα αιλουροειδή στον κόσμο - Μέχρι πρότινος είχαν καταγραφεί εμφανίσεις του μόνο στο Σικίμ, το Μπουτάν και το ανατολικό Νεπάλ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM