No.1

Περού: Βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στην πρωτεύουσα

Περού: Βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Facebook Twitter
0

Περίπου πεντακόσιοι άνθρωποι συμμετείχαν χθες Σάββατο στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, σε διαδήλωση εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, που πήρε βίαιη τροπή, με αψιμαχίες ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές.

Η κινητοποίηση, που οργανώθηκε από συλλογικότητες νεολαίας της «γενιάς Ζ» εκτραχύνθηκε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στις έδρες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων, που από την πλευρά τους πέταξαν πέτρες και χρησιμοποίησαν ρόπαλα.

Σε ιστότοπους κοινωνικούς δικτύωσης κυκλοφορεί οπτικό υλικό που εικονίζει τραυματίες.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Exitosa Noticias ανέφερε πως δημοσιογράφος του και εικονολήπτης του χτυπήθηκαν.

Η κινητοποίηση εγγράφεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας στο Περού, ιδίως εναντίον της διαφθοράς και νέας μεταρρύθμισης του συστήματος συντάξεων, που ενέκρινε το Κογκρέσο.

Το περουβιανό κοινοβούλιο «δεν έχει καμιά αξιοπιστία, ούτε επιδοκιμασία του λαού», καθώς «οδεύει να βάλει τη χώρα σε καταστροφική κατάσταση», δήλωσε 19χρονη διαδηλώτρια.

Στην τελική ευθεία της θητείας της, που θα ολοκληρωθεί την 28η Ιουλίου 2026, η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, με σειρά διαφόρων σκανδάλων στο παθητικό της, σπάει ρεκόρ αντιδημοτικότητας, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της εγκληματικότητας, με τις εκβιάσεις να έχουν γίνει μάστιγα κι ολοένα περισσότερες ανθρωποκτονίες από πληρωμένους εκτελεστές του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως και η κυβέρνησή της, το Κογκρέσο, με συντηρητική πλειοψηφία, έχει ελάχιστη δημοτικότητα, καθώς εκλαμβάνεται ως άντρο διαφθοράς, κατά δημοσκοπήσεις.

Αυτή την εβδομάδα, η νομοθετική εξουσία ενέκρινε νόμο που υποχρεώνει τους νέους άνω των 18 ετών να έχουν ιδιωτική ασφάλιση, παρά τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν πολλοί από αυτούς στη χώρα η οποία κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM