Γαλλία: Ο Μπαϊρού θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο – Ο Μπαρντελά θα καταψηφίσει

Γαλλία: Ο Μπαϊρού θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο – Ο Μπαρντελά θα καταψηφίσει Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη για τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή προϋπολογισμό της κυβέρνησής του – ένα σχέδιο που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μπαϊρού έκανε λόγο για ένα «πολιτικά ταραχώδες φθινόπωρο», παρουσιάζοντας περικοπές δαπανών ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά.

Η ακροδεξιά ηγεσία αντέδρασε πρώτη. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, σε ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Μπαϊρού μόλις ανακοίνωσε το τέλος της κυβέρνησής του. Δεν θα δώσουμε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε επιλογές που καταστρέφουν τον γαλλικό λαό». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρίν Λεπέν, η οποία προανήγγειλε ότι το κόμμα της, όπως και οι Πράσινοι, θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Αρνητικοί εμφανίζονται και οι Σοσιαλιστές. Ο βουλευτής Αρτούρ Ντελαπόρτ ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει τρόπο το κόμμα του να στηρίξει τον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν ενωθεί η αριστερά με την ακροδεξιά, ο αριθμός των ψήφων μπορεί να αποδειχθεί αρκετός για την πτώση της κυβέρνησης. Η Ανυπότακτη Γαλλία έχει ήδη προαναγγείλει ότι η ψηφοφορία θα σημάνει «το τέλος» του Μπαϊρού.

Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού θα καταρρεύσει. Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχεται το ρίσκο αλλά τονίζει ότι «είναι ακόμη πιο επικίνδυνο να μην κάνεις τίποτα», αναφερόμενος στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος, το οποίο πέρυσι ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο από το όριο του 3% που επιβάλλει η Ε.Ε.

Με την κίνηση αυτή, ο Μπαϊρού επιχειρεί να προλάβει την αντιπολίτευση, η οποία αναμενόταν να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ενάντια στον προϋπολογισμό. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μόλις δύο ημέρες πριν από τις πανεθνικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλώσεις οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με τη στήριξη αριστερών κομμάτων και συνδικάτων, και ήδη συγκρίνονται με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που συγκλόνισε τη Γαλλία το 2018.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων προτάσεων του πρωθυπουργού είναι η κατάργηση δύο επίσημων αργιών, το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, καθώς και η διατήρηση των φορολογικών κλιμακίων στα επίπεδα του 2025, χωρίς προσαρμογή στον πληθωρισμό. Ο Μπαϊρού άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις σε ορισμένα μέτρα, όπως στην κατάργηση των τραπεζικών αργιών.

Η μάχη της 8ης Σεπτεμβρίου αναμένεται καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης και ίσως για την ίδια τη σταθερότητα της Γαλλίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM