Εκλογές στη Βολιβία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανατροπή της Αριστεράς έπειτα από 20 χρόνια διακυβέρνησης

Εκλογές στη Βολιβία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανατροπή της Αριστεράς έπειτα από 20 χρόνια διακυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Οι πολίτες της Βολιβίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, για να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Η εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ικανή να σηματοδοτήσει το τέλος της εικοσαετούς κυριαρχίας της Αριστεράς, που ξεκίνησε με την άνοδο του Έβο Μοράλες στην εξουσία.

Η χώρα των Άνδεων, με πληθυσμό 11,3 εκατομμυρίων, ψηφίζει υπό το βάρος ελλείψεων σε καύσιμα και δολάρια, αλλά και με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 25% — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λουίς Άρσε, άλλοτε στενός σύμμαχος του Μοράλες, δέχεται έντονη κριτική για την κρίση και επέλεξε να μην είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ανδρόνικο Ροδρίγκες, και ο υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), Εδουάρδο δελ Καστίγιο, εμφανίζονται καθηλωμένοι στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων. «Ο κόσμος κατάλαβε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν πρόσφεραν τίποτα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο 21χρονος φοιτητής από τη Λα Πας, Μιγκέλ Άνχελ Μιράντα.

Έτσι, η μάχη για την πρώτη θέση δίνεται ανάμεσα σε δύο υποψηφίους της Δεξιάς: τον 66χρονο επιχειρηματία Σαμουέλ Δόρια Μεδίνα και τον 65χρονο πρώην πρόεδρο Χόρχε Κιρόγα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν 21% και 20% αντίστοιχα, ενώ οι υποψήφιοι της αριστεράς κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. Όλα δείχνουν πως οι δύο επικρατέστεροι θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο στις 19 Οκτωβρίου.

Οι δύο αντίπαλοι υπόσχονται αλλαγή στο κρατικό μοντέλο που θεμελίωσε ο Μοράλες, κεντρική μορφή της λατινοαμερικανικής Αριστεράς. Στα χρόνια της προεδρίας του (2006–2019) η φτώχεια μειώθηκε και το ΑΕΠ τριπλασιάστηκε, όμως η πτώση των εσόδων από το φυσικό αέριο μετά το 2017 βύθισε τη χώρα στην κρίση.

«Δεν υπάρχει βενζίνη, ντίζελ, ούτε αέριο», λέει η 47χρονη πλανόδια πωλήτρια Σατουρνίνα Σαχουίρα, που αν και για χρόνια στήριζε το κυβερνών κόμμα, σήμερα εκφράζει απογοήτευση. «Αυτό που αναζητούν οι πολίτες είναι επιστροφή στη σταθερότητα», σημειώνει η ερευνήτρια Ντανιέλα Οσόριο Μισέλ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών.

Παράλληλα με την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρου, περίπου 8 εκατομμύρια Βολιβιανοί καλούνται να εκλέξουν τα νέα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ