Ο Τραμπ φταίει για το μαναφούκι με το Μωβ;

Ο Τραμπ φταίει για το μαναφούκι με το Μωβ; Facebook Twitter
Η διαχρονική αποτυχία των φεστιβάλ να συμπεριλάβουν τρανς γυναίκες και κουίρ άτομα χωρίς να καταλήξει όλο αυτό σε μαναφούκι οφείλεται λιγότερο στον Τραμπ και κυρίως στη fast food πολιτική των ταυτοτήτων και στην οικειοποίησή τους. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
ακούω όλο και πιο συχνά την ερώτηση «τι πιστεύεις για τον Τραμπ;». Στη συνέχεια της ερώτησης καταλαβαίνω ότι δεν με ρωτάνε για την προσωπικότητά του ή για τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ· θέλουν να μάθουν αν τα αντιτράνς μέτρα που εφαρμόζει επηρεάζουν τη ζωή μου. Απαντώ πως όχι, χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά. Γιατί έχω γεννηθεί κι έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι η χειρότερη μέρα μιας τρανς γυναίκας στις ΗΠΑ μπορεί να είναι καλύτερη από την καλύτερη μέρα μιας τρανς γυναίκας στην Ελλάδα. Και δεν θα χαλάσω τη ζαχαρένια μου για τις τρανς γυναίκες που διάλεξαν να εργαστούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, ούτε για τις πρωταθλήτριες.

Επίσης, δεν έχω χωνέψει ακόμα το φαινόμενο «κυβέρνηση ΝΔ» και όλες τις τραγικές συνέπειες που έχει στην καθημερινότητά μου, πριν καν υπολογίσω το ότι μέσα στον κανιβαλισμό που βιώνω ως άνθρωπος, millennial, εργαζόμενη, καλλιτέχνις, πρώην situationship, νοικάρισσα, tinder date, καπνίστρια, Παρθένος με Σκορπιό, είμαι και κουίρ και τρανς γυναίκα. I slay!

Το Μωβ θα μείνει στην ιστορία ως μια φεμινιστική ομάδα boomers που αγκάλιασε την ακροδεξιά ρητορική και το μίσος προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, καλλιεργώντας τα πιο φασιστικά ένστικτα μιας κοινωνίας που έτσι κι αλλιώς δεν τα ξεπέρασε ποτέ.

Η διαχρονική αποτυχία των φεστιβάλ να συμπεριλάβουν τρανς γυναίκες και κουίρ άτομα χωρίς να καταλήξει όλο αυτό σε μαναφούκι οφείλεται λιγότερο στον Τραμπ και κυρίως στη fast food πολιτική των ταυτοτήτων και στην οικειοποίησή τους. Οι συνελεύσεις έχουν πολλά άλλα θέματα να ασχοληθούν, να οργανώσουν, και, κυρίως, για να φέρουν κόσμο στο «μαγαζί» και έσοδα στο ταμείο.

Ούτε οι απόψεις του Μωβ οφείλονται στον Τραμπ, για να συνδυάσουμε το μαναφούκι του περασμένου Σαββάτου. Οφείλονται στο ότι το «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» είναι βαθιά ριζωμένο ακόμα και στις φαινομενικά προοδευτικές ομάδες της κοινωνίας.

Δεν πιστεύω ότι πήγε καλά αυτό. Δεν θα ήθελα να είμαι εκεί, και δεν ήμουν εκεί. Χωράνε αυτά τα δύο άκρα του φεμινισμού στο ίδιο αντιρατσιστικό τριήμερο; Μάλλον όχι.

Επίσης, από τη συμμετοχή μου, έστω και μία φορά, στα περισσότερα αντίστοιχα φεστιβάλ γνωρίζω βιωματικά ότι δεν υπάρχει ούτε ένα –ούτε και το υποτιθέμενα «δικό μας» Athens Pride– που είτε ως θεσμός είτε μέσω των εκπροσώπων του να μην έχει φερθεί υποτιμητικά στις τρανς γυναίκες. Οι «Δευτεροκυματικές στην ντουλάπα» που δημόσια εμφανίζονται ως «κουίρ φεμινίστριες» έχουν βρει τρόπο να υποσκάψουν την παρουσία μου ακόμα και σε φεστιβάλ βιβλίου. 

Δεν έμαθα ποτέ αν τα μεγάλα φεστιβάλ υποστήριξαν οικονομικά την επιβίωση των άπορων ηλικιωμένων τρανς ή τις συλλογικότητες που τις στηρίζουν. Μία φορά τον χρόνο θυμούνται και εργαλειοποιούν μια μειονότητα για να «ξεπλυθούν» από τα χρόνια που την περιθωριοποιούσαν, για να φλεξάρουν το συμπεριληπτικό προφίλ τους. Μπορούν να συσχετιστούν με όρους σωτήρα - θύματος, αφεντικού - εργάτη ή και θεραπευτή - θεραπευόμενου. Αν κρίνω από τις εκδηλώσεις με τρανς θεματική των τελευταίων χρόνων, θεωρείται απαραίτητη η παρουσία επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο πάνελ, ενίοτε και δικηγόρου που βρίζει και κάνει misgendering στις τρανς γυναίκες στα σόσιαλ και μετά ποζάρει στο εξώφυλλο ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικού.

Οι διοργανώσεις των φεστιβάλ γνωρίζουν ότι οι τρανς γυναίκες έχουν υποστεί όλους τους πιθανούς αποκλεισμούς (από υγεία, παιδεία, εργασία). Το μαναφούκι με το Μωβ είναι η απεικόνιση του ελάχιστου μίσους που μπορεί να βιώνουν καθημερινά και η ελάχιστη άμυνα που μπορούν να προβάλλουν. Δεν αρκεί όμως ούτε ένα φεστιβάλ, ούτε ένα κείμενο, ούτε καν ένα τέτοιο μαναφούκι. Θέλει χρόνο και κόπο.

Εφόσον το συζητάμε με όρους πολιτικής, δεν θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα on demand. Period! Γι’ αυτό έχω μάθει να είμαι προσεκτική με την αλληλεγγύη της γενίκευσης τύπου «οι τρανς γυναίκες είναι αυτό ή δεν είναι το άλλο». Ίσως όταν η αλληλεγγύη δεν αμείβεται και δεν χρηματοδοτείται από την αναπαραγωγή του τρανς βιώματος· όταν δεν εξαργυρώνεται σε ψήφους στις εκλογές· όταν είναι ανθρώπινη και όχι ένα ακόμα παραδοτέο· όταν δεν συμβαίνει μία φορά τον χρόνο, ίσως τότε να αλλάξω γνώμη.

Το Μωβ θα μείνει στην ιστορία ως μια φεμινιστική ομάδα boomers που αγκάλιασε την ακροδεξιά ρητορική και το μίσος προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, καλλιεργώντας τα πιο φασιστικά ένστικτα μιας κοινωνίας που έτσι κι αλλιώς δεν τα ξεπέρασε ποτέ.

Κάθε πέντε χρόνια συζητάμε για ένα νέο ρεύμα εκφασισμού, είτε έρχεται από την Ευρώπη είτε όχι. Όσο είναι αποδεκτό το να μας περιγράφουν ως μια ευπαθή ομάδα ή ένα μεγάλο σόι και όχι ως άτομα με διαφορετικά προνόμια, διαφορετικές ευαλωτότητες και διαφορετικές επιλογές, θα είμαστε απλώς ένα «Τ» μέσα στο ΛΟΑΤΚΙ+.

Ένα «Τ» που, πια, προκαλεί ασφυξία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ