Ένα ουκρανικό drone περνά κάτω από μια γέφυρα και πλησιάζει έναν Ρώσο στρατιώτη που κοιμάται, τυλιγμένος με μια κόκκινη κουβέρτα. Δεν γνωρίζει πως δίπλα του αιωρείται ένας φονικός μηχανισμός — και αυτό χάρη σε ένα καλώδιο οπτικής ίνας που του επιτρέπει να παρακάμπτει τα εμπόδια και τις παρεμβολές.
Η ενέδρα αυτή δεν θα ήταν εφικτή με ένα κοινό drone. Η καθοδήγηση μέσω οπτικής ίνας - μια τεχνολογία που αναβιώνει σε έναν ασύρματο κόσμο - δίνει νέα πνοή στη μάχη της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική προέλαση.
«Τα drones οπτικής ίνας είναι σωτήρια. Αν δεν υπήρχαν, δεν ξέρω τι θα κάναμε», λέει χειριστής της 68ης Ταξιαρχίας, γνωστός με το ψευδώνυμο “Respected”.
Τι Είναι τα Drones Οπτικής Ίνας και Γιατί Είναι Ασταμάτητα
Τα νέα αυτά drones μοιάζουν με τα κλασικά quadcopters, αλλά φέρουν κουτιά με δεκάδες μέτρα καλωδίου οπτικής ίνας. Κατά την πτήση, το καλώδιο ξεδιπλώνεται και διατηρεί συνεχή σύνδεση με τον πιλότο, ακόμα και σε συνθήκες όπου τα ραδιοκύματα δεν λειτουργούν. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για περιοχές με τσιμεντένια κτήρια, σήραγγες ή δάση.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να:
- πετούν μέσα σε κτίρια και να περιμένουν για στόχους,
- παρακάμπτουν εμπόδια χωρίς να χάνουν σήμα.
Η Ουκρανία, λόγω της έλλειψης σε πυρομαχικά από το 2023, στράφηκε μαζικά σε αυτά τα drones. Η χρήση τους έχει γίνει τόσο εκτεταμένη, που χιλιόμετρα καλωδίου οπτικής ίνας πλέον σκεπάζουν τα χωράφια και τους δρόμους της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, σαν ατσάλινος ιστός αράχνης.
Το Κόστος και οι Προκλήσεις στην Ουκρανία
Η τεχνολογία δεν είναι χωρίς κόστος. Τα drones με οπτική ίνα είναι πιο ακριβά, βαρύτερα και λιγότερο ευέλικτα. Το κουτί με το καλώδιο περιορίζει το φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν, ενώ το ίδιο το καλώδιο μπορεί να σπάσει αν μπλέξει ή πατηθεί από όχημα.
- Ένα drone μπορεί να μεταφέρει μόλις 3 κιλά, από τα οποία το 1,5 κιλό αφορά το κουτί του καλωδίου.
- Το καλώδιο μπορεί να προδώσει τη θέση του χειριστή, αν εντοπιστεί από εχθρικά drones.
Οι χειριστές γνωρίζουν τον κίνδυνο. Συχνά, αφού εκτοξεύσουν ένα drone, αποχωρούν αμέσως για να αποφύγουν αντεπίθεση μέσω του καλωδίου.
Η Ουκρανία προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η εταιρεία Sparrow Avia, με 220 υπαλλήλους σε μυστική τοποθεσία δυτικά του Κιέβου, παράγει 12.000 τέτοια drones τον μήνα και σχεδιάζει να φτάσει τις 20.000. Η ζήτηση είναι τεράστια, παρότι το κόστος είναι περίπου διπλάσιο από τα συμβατικά FPV drones.
Η παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές οπτικού καλωδίου από την Κίνα, κάτι που αποτελεί σημείο τρωτότητας. Αν οι αποστολές διακοπούν, ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει.
Παράλληλα, η Ουκρανία έχει πλήξει το μοναδικό ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής οπτικής ίνας δύο φορές μέσα στο 2025, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εχθρική παραγωγή.
Ουκρανία - drone: Το μέλλον είναι αυτόνομο
Οι στρατιωτικοί διοικητές βλέπουν τα drones με οπτική ίνα ως προσωρινή λύση. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει:
- αυτόνομους στόχους μέσω τεχνητής νοημοσύνης,
- προσαρμοστικά συστήματα που αλλάζουν συχνότητες για να αποφεύγουν παρεμβολές.
«Σύντομα, όλα τα ραδιοσήματα θα μπλοκάρονται. Το μέλλον είναι drones με αυτόματη καθοδήγηση», λέει ο Κασιανένκο από το τάγμα Achilles.
Μέχρι τότε, τα νήματα της οπτικής ίνας θα συνεχίσουν να απλώνονται αθόρυβα πάνω στα κατεστραμμένα τοπία, φέρνοντας τον πόλεμο εκεί που κανείς δεν τον περιμένει.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal