Η κλιματική κρίση απειλεί την παραγωγή γάλακτος: Οι αγελάδες υποφέρουν από τους καύσωνες

Η κλιματική κρίση απειλεί την παραγωγή γάλακτος: Οι αγελάδες υποφέρουν από τους καύσωνες Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των καυσώνων απειλεί άμεσα την παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 130.000 αγελάδες, σε βάθος 12 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει κατά 10% την ικανότητα των αγελάδων να παράγουν γάλα. Ακόμα και μία μόνο ώρα με θερμοκρασία υγρού βολβού άνω των 26 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκαλέσει απώλεια 0,5% στην ημερήσια παραγωγή. Οι συνέπειες, μάλιστα, διαρκούν: η μείωση στην παραγωγή συνεχίζεται έως και 10 ημέρες μετά τον αρχική εμφάνιση του καύσωνα.

Με βάση κλιματικά μοντέλα για το 2050, η μελέτη εκτιμά ότι η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% παγκοσμίως. Το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στις περίπου 150 εκατομμύρια οικογένειες που εξαρτώνται από την αγελαδινή παραγωγή.

Ιδιαίτερα ευάλωτη η Νότια Ασία

Η Νότια Ασία, όπου προβλέπεται να σημειωθεί πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης παραγωγής γάλακτος την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να πληγεί περισσότερο. Η επιταχυνόμενη καύση ορυκτών καυσίμων καθιστά την περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη σε επικίνδυνους καύσωνες, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και του Σικάγου.

Μερική η αποτελεσματικότητα των μέτρων

Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα στο Ισραήλ όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των ζώων. Τα περισσότερα αγροκτήματα διαθέτουν σκίαστρα, συστήματα αερισμού ή ψεκαστήρες για την ψύξη των αγελάδων. Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 βαθμούς Κελσίου, αυτά τα μέσα καταφέρνουν να περιορίσουν μόλις κατά 40% τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος.

Η επικεφαλής της μελέτης, Κλερ Παλαντρί, τονίζει ότι οι τεχνολογίες ψύξης δεν επαρκούν από μόνες τους. Καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προωθήσουν και άλλες παρεμβάσεις που θα μειώνουν το συνολικό στρες στα ζώα, όπως η μείωση της χρονικής απομόνωσης από τα μοσχάρια και η αποφυγή περιορισμένων συνθηκών διαβίωσης. Όπως σημειώνει, το αυξημένο στρες καθιστά τις αγελάδες ακόμη πιο ευάλωτες στη ζέστη και μειώνει την αντοχή τους σε συνθήκες θερμικής καταπόνησης.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM
Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM