Σε μια ζωντανή και πολιτικά αποκαλυπτική συζήτηση με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ελληνική κρίση, τις σχέσεις με τους Έλληνες ηγέτες και τις προσωπικές της δοκιμασίες στα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
«Ήταν ένα απίστευτο σοκ, η χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν περίμενα ότι η Ελλάδα είχε επηρεαστεί τόσο πολύ», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θυμήθηκε την πρώτη φορά που συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος: «Τέλη του 2009, επί Παπανδρέου, κατάλαβα ότι υπάρχει ζήτημα. Τον Φεβρουάριο του 2010 είδα πόσο σοβαρό ήταν. Στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό, περίμενα προτάσεις, πλάνο, κάτι – και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Η απάντησή του ήταν: τίποτα».
«Παρακολουθούσε σιωπηλά. Και μετά, ξαφνικά, ήμουν εγώ η κακιά επειδή δεν έδωσα χρήματα στην Ελλάδα», είπε με πικρία, ενώ τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν μπήκε για να "καλυφθώ" στο εσωτερικό της Γερμανίας – αλλά επειδή τα νούμερα δεν έβγαιναν». Επανέλαβε ότι ποτέ δεν στήριξε την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Το 2011, ακόμη και με σκληρές προϋποθέσεις, κάναμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ήμουν αντίθετη με το Grexit, παρότι ήξερα ότι θα δημιουργούσε εντάσεις με τον Σόιμπλε».
«Με έλεγαν τον κακό μπάτσο – Αλλά προσπαθούσα για τη σταθερότητα»
«Ήμουν ο κακός μπάτσος. Το ήξερα. Μου φόρτωσαν πολλά. Ό,τι έκανα το έκανα για να μείνει η Ελλάδα σε τροχιά σταθερότητας. Δεν ήμουν δημοφιλής – αλλά είχα δουλέψει πολύ για τα μνημόνια. Και ξέρω ότι άλλαξαν την Ελλάδα», σημείωσε. Για την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, ξεκαθάρισε: «Δεν ισχύει ότι δεν τον στηρίξαμε επειδή θα ερχόταν ο Τσίπρας. Ήμουν στο πλευρό του, αλλά πιστεύαμε ότι το κούρεμα χρέους ήταν επικίνδυνο. Τελικά, έγινε ένα εθελοντικό κούρεμα».
«O Τσίπρας ήταν ειλικρινής και δεν θέλησε ποτέ να με παραπλανήσει. Αυτό θυμάμαι από την πρώτη μας συνάντηση. Διαπραγματευτήκαμε το μνημόνιο μέσα σε μια νύχτα. Αποκόμισα την εντύπωση ότι και οι δύο είχαμε τη βούληση να δουλέψουμε μαζί» συμπλήρωσε.
«Η πρώτη μου φορά που συνάντησα τον Τσίπρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή γιατί τον είδα στις Βρυξέλλες. Μετά συναντηθήκαμε στο Βερολίνο - ήμουν μπροστά στην καγκελαρία και τον περίμενα, κι αντί να έρθει πήγε και είδε κάτι διαδηλωτές πίσω από την καγκελαρία. Ακουσε τη Διεθνή μαζί τους - εγώ περίμενα με τους συμβούλους μου και τους φωτογράφους. Το Όχι στο δημοψήφισμα ισοδυναμούσε με έξοδο από το ευρώ. Δεν ήθελα να λένε ότι η Μέρκελ μας έβγαλε από το ευρώ. Με τον Τσίπρα σεβόμασταν ο ένας τον άλλον αλλά έχουμε διαφορετικές πολιτικές κοσμοθεωρίες».
Αναφερόμενη στον Μπαράκ Ομπάμα, η Μέρκελ είπε ότι «δεν κατανοούσε πλήρως τη νομική κατάσταση στη Γερμανία – δεν μπορούσα να δώσω εντολές στην κεντρική τράπεζα». Μάλιστα, δεν έκρυψε την προσωπική της εξάντληση: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα. Ήταν πολύ σκληρή περίοδος. Με αντιμετώπιζαν σαν άρρωστο άλογο – και τα ΜΜΕ έγραφαν “γυναίκα κλαίει σε σύνοδο κορυφής”. Δεν ήταν εύκολο».
Ερωτηθείσα για την εικόνα της Ελλάδας στη γερμανική κοινή γνώμη, απάντησε: «Το στερεότυπο ότι “οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι” ήταν πολύ λάθος. Δεν μπορείς να λες ότι αφορά όλους. Κάποιοι είναι εργατικοί, κάποιοι όχι – όπως σε κάθε χώρα».
Η πρώην καγκελάριος θυμήθηκε και τη δραματική νύχτα των Καννών, λέγοντας πως «ήμασταν κάθετα απέναντι στο δημοψήφισμα. Ο Σόιμπλε ζητούσε να φύγει η Ελλάδα από το Eurogroup. Του έδινα αναφορά κάθε δύο ώρες. Τελικά τάχθηκε υπέρ του μνημονίου».