Από αστακό μπισκ μέχρι φουά γκρα και καπνιστό μπακαλιάρο, τα γεύματα της αστροναύτη Σοφί Αντονό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μόνο συνηθισμένα δεν θα είναι.
Όταν η 42χρονη Γαλλίδα αστροναύτης αναχωρήσει για την πρώτη της αποστολή το 2026, θα έχει μαζί της ένα μενού ειδικά σχεδιασμένο από τη βραβευμένη σεφ Αν-Σοφί Πικ, κάτοχο δέκα αστεριών Michelin.
Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πατέ από φουά γκρα, γαλλική κρεμμυδόσουπα, κοτόπουλο με φασόλια τόνκα και βελούδινη πολέντα, καθώς και κρέμα σοκολάτας με λουλούδι φουντουκιού cazette.
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εξηγεί πως το φαγητό στο διάστημα πρέπει να πληροί αυστηρές προδιαγραφές: δεν πρέπει να τρίβεται ή να είναι πολύ βαρύ, ενώ πρέπει να διατηρείται για τουλάχιστον δύο χρόνια. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταφθάνουν μόνο με νέες αποστολές ανεφοδιασμού, οπότε τα περισσότερα γεύματα είναι κονσερβοποιημένα, αφυδατωμένα ή σφραγισμένα υπό κενό.

Για να «σπάσει» η μονοτονία, προβλέπεται πως ένα στα δέκα γεύματα μπορεί να είναι εξατομικευμένο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις κάθε αστροναύτη.
«Η κοινή απόλαυση του φαγητού είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου, μια εμπειρία που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας», ανέφερε η Αντονό.
Η Αν-Σοφί Πικ χαρακτήρισε την πρόκληση «συναρπαστική», προσθέτοντας πως το μενού περιλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια.
Η Σοφί Αντονό είναι πρώην πιλότος δοκιμών ελικοπτέρων και θα γίνει η δεύτερη Γαλλίδα στην ιστορία που ταξιδεύει στο διάστημα. Η αποστολή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.
Με πληροφορίες από Guardian