Κατεχόμενα: Σφοδρές αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Φειδία Παναγιώτου με τον Ερσίν Τατάρ

Κατεχόμενα: Σφοδρές αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Φειδία Παναγιώτου με τον Ερσίν Τατάρ Facebook Twitter
0

Σφοδρές πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η επιλογή του νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου να μεταβεί στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» των κατεχομένων και να παραχωρήσει συνέντευξη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν ομόφωνα την κίνηση, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλία που υπονομεύει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς στόχους της Άγκυρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Παναγιώτου «λυπηρή και ατυχέστατη», υπογραμμίζοντας πως «η πράξη του αξιοποιείται ήδη από το κατοχικό καθεστώς για την προώθηση του απαράδεκτου αφηγήματός του». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν εστιάζει μόνο στο περιεχόμενο της συνέντευξης, αλλά και στον συμβολισμό του χώρου στον οποίο αυτή πραγματοποιήθηκε.

«Η ενέργεια αυτή παραβιάζει ρητά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμη και αν έγινε από άγνοια, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της Κύπρου και αξιοποιείται ως προπαγανδιστικό εργαλείο από την τουρκική πλευρά», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αν παρόμοια πρωτοβουλία είχε αναληφθεί από ξένο αξιωματούχο, η Κύπρος θα είχε καταθέσει επίσημα διαβήματα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επεσήμανε ότι ο κ. Παναγιώτου, αντί να ασκεί εποικοδομητική ευρωπαϊκή εκπροσώπηση, «προσδίδει πολιτική υπόσταση στον Τατάρ και στο ψευδοκράτος».

Πιο επιθετική ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ), το οποίο καταλόγισε στον ευρωβουλευτή ότι από την ημέρα της εκλογής του λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής της τουρκικής διπλωματίας». «Η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται την άγνοια και την αφέλειά του για να ενισχύσει τα αφηγήματά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου ο Παναγιώτου χαρακτηρίζεται ευθέως «πιόνι της τουρκικής προπαγάνδας».

Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, υποστήριξε πως η ενέργεια Παναγιώτου «έχει περάσει τα εσκαμμένα». «Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει τι σηματοδοτεί μία συνέντευξη στον Τατάρ, εντός του παράνομου "προεδρικού μεγάρου" που συμβολίζει την κατοχή. Αν δεν αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο, οφείλει να παραιτηθεί», σημειώνεται με έντονη φρασεολογία.

Η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗ.ΠΑ) μίλησε για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα», κατηγορώντας τον ευρωβουλευτή για «επιπολαιότητα και επικοινωνιακή προσέγγιση σε εθνικά ζητήματα». Όπως υπογραμμίζεται, «ο κ. Παναγιώτου οφείλει να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα του αξιώματος που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες».

Η επίσκεψη του Φειδία Παναγιώτου έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία για το Κυπριακό, καθώς η Λευκωσία καταβάλλει έντονες διπλωματικές προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με φόντο την πολυμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που σχεδιάζεται για τον Ιούλιο.

Η ενέργεια του ευρωβουλευτή, ανεξαρτήτως προθέσεων, θεωρείται από τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τραυματίζει την εθνική υπόθεση και ενισχύει τα αφηγήματα της κατοχικής δύναμης, σε μια χρονική στιγμή όπου η διεθνής εικόνα της Κύπρου βρίσκεται υπό διαμόρφωση.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Διεθνή / Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Η Ευρώπη επαναχαράσσει τον ενεργειακό της χάρτη: ποια κράτη εξάγουν και ποια εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, πώς επηρεάζει η πράσινη μετάβαση και γιατί η Γαλλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM