Σφοδρές πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η επιλογή του νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου να μεταβεί στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» των κατεχομένων και να παραχωρήσει συνέντευξη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν ομόφωνα την κίνηση, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλία που υπονομεύει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς στόχους της Άγκυρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Παναγιώτου «λυπηρή και ατυχέστατη», υπογραμμίζοντας πως «η πράξη του αξιοποιείται ήδη από το κατοχικό καθεστώς για την προώθηση του απαράδεκτου αφηγήματός του». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν εστιάζει μόνο στο περιεχόμενο της συνέντευξης, αλλά και στον συμβολισμό του χώρου στον οποίο αυτή πραγματοποιήθηκε.
«Η ενέργεια αυτή παραβιάζει ρητά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμη και αν έγινε από άγνοια, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της Κύπρου και αξιοποιείται ως προπαγανδιστικό εργαλείο από την τουρκική πλευρά», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αν παρόμοια πρωτοβουλία είχε αναληφθεί από ξένο αξιωματούχο, η Κύπρος θα είχε καταθέσει επίσημα διαβήματα.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επεσήμανε ότι ο κ. Παναγιώτου, αντί να ασκεί εποικοδομητική ευρωπαϊκή εκπροσώπηση, «προσδίδει πολιτική υπόσταση στον Τατάρ και στο ψευδοκράτος».
Πιο επιθετική ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ), το οποίο καταλόγισε στον ευρωβουλευτή ότι από την ημέρα της εκλογής του λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής της τουρκικής διπλωματίας». «Η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται την άγνοια και την αφέλειά του για να ενισχύσει τα αφηγήματά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου ο Παναγιώτου χαρακτηρίζεται ευθέως «πιόνι της τουρκικής προπαγάνδας».
Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, υποστήριξε πως η ενέργεια Παναγιώτου «έχει περάσει τα εσκαμμένα». «Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει τι σηματοδοτεί μία συνέντευξη στον Τατάρ, εντός του παράνομου "προεδρικού μεγάρου" που συμβολίζει την κατοχή. Αν δεν αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο, οφείλει να παραιτηθεί», σημειώνεται με έντονη φρασεολογία.
Η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗ.ΠΑ) μίλησε για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα», κατηγορώντας τον ευρωβουλευτή για «επιπολαιότητα και επικοινωνιακή προσέγγιση σε εθνικά ζητήματα». Όπως υπογραμμίζεται, «ο κ. Παναγιώτου οφείλει να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα του αξιώματος που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες».
Η επίσκεψη του Φειδία Παναγιώτου έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία για το Κυπριακό, καθώς η Λευκωσία καταβάλλει έντονες διπλωματικές προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με φόντο την πολυμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που σχεδιάζεται για τον Ιούλιο.
Η ενέργεια του ευρωβουλευτή, ανεξαρτήτως προθέσεων, θεωρείται από τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τραυματίζει την εθνική υπόθεση και ενισχύει τα αφηγήματα της κατοχικής δύναμης, σε μια χρονική στιγμή όπου η διεθνής εικόνα της Κύπρου βρίσκεται υπό διαμόρφωση.