ΑΘΗΝΑ

Προς ιστορικό mega deal Shell–BP: Πληροφορίες για εξαγορά «μαμούθ» - Ποιος διαψεύδει

Προς ιστορικό mega deal Shell–BP: Πληροφορίες για εξαγορά «μαμούθ» - Ποιος διαψεύδει Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η είδηση ότι η Shell εξετάζει την εξαγορά της βρετανικής ανταγωνίστριάς της BP, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στον πετρελαϊκό κλάδο των τελευταίων δεκαετιών, προκάλεσε έντονη κινητικότητα στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές με γνώση των συνομιλιών, έκανε λόγο για πρώιμες επαφές μεταξύ των δύο κολοσσών, με στόχο μια συμφωνία–ορόσημο για τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η Shell έσπευσε να διαψεύσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες διαπραγματεύσεις. «Δεν διεξάγονται συνομιλίες», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας: «Αυτές οι φήμες αποτελούν περαιτέρω εικασίες της αγοράς. Όπως έχουμε επανειλημμένα πει, είμαστε απολύτως επικεντρωμένοι στη δημιουργία αξίας για τη Shell, μέσα από τη βελτίωση των επιδόσεων, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την απλοποίηση των διαδικασιών».

Παρά την επίσημη διάψευση, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας προκαλεί αίσθηση: εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στον τομέα των ορυκτών καυσίμων μετά το ιστορικό deal των 83 δισ. δολαρίων που δημιούργησε την Exxon Mobil στις αρχές του 21ου αιώνα. Θα πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη εταιρική συμφωνία του 2025, ξεπερνώντας κάθε άλλη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η πιθανή εξαγορά της BP θα ενίσχυε θεαματικά τη θέση της Shell απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Exxon και η Chevron, δίνοντάς της σημαντικό πλεονέκτημα στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου LNG.

Shell από θέση ισχύος – BP υπό πίεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Shell προσεγγίζει τις όποιες συζητήσεις από ισχυρή θέση. Η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η μετοχή της έχει υπεραποδώσει σημαντικά έναντι της BP τα τελευταία χρόνια.

Η BP, από την πλευρά της, προσπαθεί να συνέλθει από μια δύσκολη περίοδο στρατηγικών αναταράξεων: η αποτυχημένη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι διαδοχικές διοικητικές αλλαγές και οι περικοπές επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η BP εξετάζει την πώληση της Castrol, μονάδας παραγωγής λιπαντικών, και την αποεπένδυση από τη Lightsource, τη θυγατρική της στον ηλιακό τομέα.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της BP, Έλγκε Λουντ, κεντρικός αρχιτέκτονας της στρατηγικής πράσινης μετάβασης της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί.

Η στρατηγική της Shell: Επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Η Shell, στο μεταξύ, έχει κάνει στροφή στην κερδοφορία, επενδύοντας εκ νέου σε παραδοσιακές πηγές ενέργειας και περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της στην πράσινη μετάβαση. Τον Μάιο ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εξετάζει και την πώληση χημικών περιουσιακών στοιχείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο CEO της, Ουαέλ Σαουάν, έχει δηλώσει ότι ο «πήχης» για μεγάλες εξαγορές παραμένει υψηλός και ότι η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη στην ενίσχυση του βασικού της επιχειρηματικού μοντέλου.

Τι σημαίνει για την αγορά ενέργειας

Αναλυτές σημειώνουν ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Shell και BP θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο αλλά και παγκοσμίως. Θα δημιουργούσε έναν πετρελαϊκό γίγαντα με αυξημένη επιρροή στις τιμές ενέργειας, στην πολιτική της ενεργειακής μετάβασης και στην εμπορική κυριαρχία στο LNG.

Για την ώρα, πάντως, η αγορά περιορίζεται σε σενάρια. Η BP δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ, ενώ οι ρυθμοί των όποιων συνομιλιών –αν όντως υφίστανται– περιγράφονται από τις ίδιες πηγές ως «αργοί και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM